OK21
Den 31. marts 2021 udløber de nugældende overenskomster på det offentlige ansættelsesområde. Det betyder, at processen med at forhandle nye overenskomster er i fuld gang. Du kan helt frem til, overenskomsterne er i hus, følge processen her.
- Med OK21 ser vi ind i en lille økonomisk ramme, så mine forventninger går ikke i retning af egentlige lønstigninger, men en sikring af reallønnen. Jeg tror, at tiden er moden til at arbejde videre med elementer i overenskomsten, der sikrer et mere 'bæredygtigt' arbejdsliv. I det begreb indgår bl.a. elementer som håndtering af barns sygdom, kompetenceudvikling, forpligtigende rammer for arbejdet med det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø, mere fleksibilitet på seniorområdet og fokus på vilkår for hjemmearbejde. Min forventning er, at de offentlige arbejdsgivere kan se, at sådanne tiltag kan sikre rekruttering og fastholdelse af AC-arbejdskraft i det offentlige regi.
Anne Marie Lassen-Nielsen
repræsentant for ADO, forhandlingsudvalget for den offentlige sektor (FHO) under hovedorganisationen Akademikerne
1. Startskud til OK21
De overordnede temaer, som ligger til grund for udvælgelse af ADOs krav, bliver fastlagt. Du kan læse dem her.
2. Input fra medlemmer
De overordnede temaer er sendt i høring hos ADOs medlemmer og tillidsrepræsentanter for at få input til, hvilke temaer der skal prioriteres til foreningens krav.
3. Krav på plads
Efter høring hos medlemmer og TRere har ADOs bestyrelse prioriteret de krav, som foreningen indgiver til hovedorganisationen Akademikerne. Du finder ADO's krav her.
4. Videre kravproces
Foreningens krav prioriteres sammen med krav fra andre organisationer i de forhandlingskonstellationer, foreningen indgår i. Det skal munde ud i fælles krav til arbejdsgiversiden. Se en oversigt over parterne i forhandlingerne her.
5. Udveksling af krav
Når den videre kravsproces er afsluttet i ADOs forhandlingskonstellationer, bliver de endelige krav udvekslet med arbejdsgiversiden, der også fremsætter deres krav til nye overenskomster. Se oversigt med kravene for de tre forhandlingsområder
6. Forhandlinger
Arbejdstager- og arbejdsgiversiden forhandler om at få nye overenskomster på plads.
7. Afstemning
Når arbejdstager- og arbejdsgiversiden har forhandlet sig frem til et resultat, som parterne er enige om, sendes det til afstemning blandt foreningens medlemmer, så de nye overenskomster kan træde i kraft den 1. april 2021.