Gå til sidens indhold

4 korte om coronakarantæne

Hvis du bliver smittet med coronavirus og bliver syg, gælder de almindelige regler om løn under sygdom. Men har du også ret til løn, hvis du bliver sat i karantæne af sundhedsmyndighederne? Eller hvad hvis du selv vælger at bliver hjemme på grund af frygt for at blive smittet på dit job? Få svar på det og andre spørgsmål om coronakarantæne her.

COLOURBOX43680212

Ved begyndelsen af uge 10 er 122 danskere sat i karantæne af frygt for, at de er smittet med coronavirus og kan sprede smitte i samfundet. Det betyder, at de heller ikke kan møde op på deres job.

Men hvordan står du egentlig, hvis myndighederne eller din arbejdsgiver sender dig i coronakarantæne? Eller hvis du selv vælger at blive hjemme af frygt for smitte? – Får du så stadig løn? Eller kan du risikere at miste dit job, fordi du ikke møder op?

Hvis du er blevet smittet med coronavirus og er syg, gælder de almindelige regler om lovligt fravær og ret til løn under sygdom. Men hvis du har fravær fra arbejdet på grund af risiko for smitte med coronavirus, kan situationen være en anden. ADO’s forhandlingskonsulenter giver dig svarene her:

1. scenarie:

Sundhedsmyndighederne har bestemt, at du skal blive hjemme i karantæne på grund af risiko for smitte med coronavirus.

Situationen sidestilles med lovligt fravær under sygdom, og du får sædvanlig løn. Du skal aftale med din arbejdsgiver, hvilke opgaver du kan arbejde med hjemmefra under karantænen.

2. scenarie:

Din arbejdsgiver har bestemt, at du skal blive hjemme på grund af frygt for spredning af coronavirus på arbejdspladsen.

Der er tale om lovligt fravær, da din arbejdsgiver kan bestemme, at du ikke skal møde op, og du får derfor også løn. Du skal aftale med din arbejdsgiver, hvilke opgaver du kan arbejde med hjemmefra.

3. scenarie:

Du vælger selv at blive hjemme af frygt for, at du kan blive smittet af coronavirus på arbejdspladsen.

Der vil ikke være tale om lovligt fravær, men derimod om ulovlig udeblivelse, som kan føre til afskedigelse eller bortvisning, fordi du ikke er syg, og det hverken er bestemt af en læge eller af din arbejdsgiver, at du skal blive hjemme. Kun i særlige tilfælde kan der være tale om, at du kan standse arbejdet, hvis dit liv eller helbred er i fare.

Tal i stedet med din arbejdsgiver om din frygt og gå i dialog på arbejdspladsen om, hvordan I skal håndtere det, og med sundhedsmyndighederne, hvis der er en konkret grund til det.

4. scenarie:

Du rejser på ferie og bliver sat i karantæne på feriestedet af myndighederne, fordi der er risiko for smitte med coronavirus.

Da du er uden skyld i dit fravær, kan det ikke få ansættelsesretlige konsekvenser, at du udebliver fra arbejdet, efter din ferie ellers skulle have været afsluttet, fordi du sidder i karantæne i udlandet – det vil sige, at du ikke kan blive fyret på grund af fraværet.

Det er dog vigtigt, at du inden og under din rejse sikrer dig, at du følger myndighedernes anvisninger i forhold til at rejse til og i det pågældende land, da det ellers vil kunne betragtes som, at du selv er skyld i fraværet. Se Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Derimod er det usikkert, om arbejdsgiver har pligt til at betale løn, hvis du stadig er i karantæne efter dine feriedage er afholdt, men en lægebestemt karantæne bør også i denne situation sidestilles med lovligt fravær under sygdom med ret til løn. Tal med din arbejdsgiver og aftal, i hvilket omfang du kan arbejde på distancen under karantænen.

Fakta om coronavirus

  • Symptomerne ses op til 14 dage, efter du er blevet udsat for smitte, og tæller bl.a. hoste, feber og vejrtrækningsproblemer
  • Du kan forebygge smitte ved at vaske hænder ofte, og hoste og nyse i dit ærme
  • Hvis du inden for de seneste 14 dage har opholdt dig i et land med smittespredning eller har været i kontakt med en smittet, og du bliver syg, er det vigtigt, at du ikke møder op i lægens venteværelse eller på sygehuset – ring først, da du ellers risikerer at smitte andre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen