Gå til sidens indhold

Dyrlæger er også en vigtig del af nødberedskabet

Et nødberedskab af dyrlæger er klar til at træde til i Kødkontrollen, hvis der akut bliver behov for deres arbejdskraft på grund af corona-krisen. Også selvom de til dagligt arbejder med helt andre opgaver. Det er prisværdigt og fortjener stor ros, siger formand for Ansatte Dyrlægers Organisation, Ida Tingman Møller.

I denne tid kan man læse om pensionister og studerende, der opfordres til at melde sig til sundhedsberedskabet, og pædagoger, der giver en hjælpende hånd i plejesektoren. I det hele taget udviser mange samfundssind og bidrager til corona-beredskabet.

Det gælder også dyrlæger. Som faggruppe varetager mange dyrlæger kritisk vigtige arbejdsfunktioner, der fortsat skal opretholdes i en svær tid, hvor hele vores samfund er udfordret. Det gælder fx Statens Serum Institut (SSI), hvor dyrlæger i disse dage arbejder for, at der stadig kan udføres diagnostik, og Danmarks veterinære sundhedsstatus kan opretholdes. Veterinærkontrollens arbejde i husdyrbesætningerne og på samlestederne med syn af levende dyr er afhængige af dyrlægernes arbejdsfunktioner, hvis vi fortsat skal kunne eksportere dyr ud af landet. Ligeledes er dyrlægernes arbejde i kødkontrollen helt essentielt både i forhold til fødevaresikkerhed og dyrevelfærd for at opretholde vores fødevareproduktion.

Fødevarestyrelsen opretholder også det veterinære beredskab mod smitsomme husdyrsygdomme, ligesom fødevareberedskabet er parat til at agere på udbrud af fødevarebårne sygdomme hos mennesker. Begge funktioner er med til at opretholde dyresundhed og sikre sunde fødevare til alle under udfordrende forhold.

- Kendetegnende for disse jobs er, at de er dyrlægespecifikke - det vil sige, at ingen andre faggrupper kan varetage arbejdet. Det er derfor nødvendigt at have en "reserve" af medarbejdere at trække på for at sikre, at de vigtige arbejdsfunktioner i fx Kødkontrollen kan opretholdes i den situation, vi er i nu. I Fødevarestyrelsen er en reserve af dyrlæger villige til at stille sig til rådighed, hvis der skulle blive behov for deres arbejdskraft i det tilfælde, at et så stort antal medarbejdere i Kødkontrollen bliver syge, og det bliver svært at opretholde deres arbejdsfunktioner, siger formand for Ansatte Dyrlægers Organisation Ida Tingman Møller.

En stor del af de dyrlæger, der arbejder i det offentlige, er med i dette beredskab. De er lige nu standby og klar til at tage imod de udfordringer, der måtte komme.

- Mange dyrlæger udviser stor fleksibilitet i denne situation. Hvis man bliver tilkaldt beredskabet, kan det betyde, at man skal arbejde et nyt sted, der måske ligger langt fra ens normale arbejdsplads. Det vil helt sikkert betyde nye arbejdsopgaver, der sandsynligvis er meget forskellige fra det, man normalt laver, men som man er villig til at lade sig oplære i. Det synes jeg, er stærkt, siger formand for ADO Ida Tingman Møller.

- Og jeg vil sige tak til alle de dyrlæger, der arbejder for, at vores velfærdssamfund kan fortsætte, og til alle dem, der er standby og klar til at træde til, hvis det skulle blive nødvendigt. Det håber vi ikke, at det bliver - men I er klar, og det er flot, siger Ida Tingman Møller.

Du kan også tilmelde dig beredskabet

Kødkontrollen kan få brug for hjælp fra både færdiguddannede dyrlæger og dyrlægestuderende. For begge grupper er der forskellige kriterier, der skal være opfyldt, for ansættelse.

Læs mere om, hvordan du tilmelder dig beredskabet i kødkontrollen