Gå til sidens indhold

Fødevarestyrelsen: Vi vil gerne dyrlæger

Det var en klar udmelding fra veterinær direktør Charlotte Vilstrup, da formanden for ADO Ida Tingman Møller og Formanden for Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed, Mette Gantzhorn, i august mødtes med veterinærdirektør Charlotte Vilstrup og HR-souschef Elsebeth Kjær fra Fødevarestyrelsen.

Et nyt kontrolkoncept giver flere opgaver

Baggrunden for mødet var en henvendelse fra ADO og faggruppen, idet man er bekymrede for udviklingen efter ændringer i kontrolkonceptet fra januar 2022. Ændringerne betyder nemlig, at der fremadrettet skal køres to opfølgende kontroller i besætningerne i stedet for en. Denne udvidelse, sammenholdt med Fødevarestyrelsens udfordringer med at rekruttere dyrlæger, betyder at flere af dyrlægernes opgaverovergår til andre faggrupper. Det finder ADO og faggruppen både bekymrende for den faglige kvalitet i opgaveløsningen og for at dyrlægens kompetencer alene bruges til administrative opgaver som fx certificeringer, hvor der kræves en uddannet dyrlæge. Begge dele er elementer, som i sidste ende kan gøre det mindre attraktivt for dyrlæger at være ansat i Fødevarestyrelsens kontrolenheder.  

Læs ADOs henvendelse her

Velfærdstilsyn kræver faglig indsigt

Mette Gantzhorn gjorde på mødet blandt andet opmærksom på at velfærdstilsyn kræver høj faglighed og viden indenfor både veterinær anatomi, fysiologi, patologi og farmakologi, og at sidemandsoplæring af teknisk personale ikke synes tilstrækkelig til at opveje de kompetencer, som dyrlægerne har med sig via uddannelsen.

Mette Gantzhorn udtrykte også bekymring for at væsentlige veterinære problemer og udfordringer overses, når tilsyn føres af teknikere.

Brug for et bedre overblik

Veterinærdirektør Charlotte Vilstrup anerkendte, at der kan være en faglig udfordring i, at oplære andre faggrupper til at udføre arbejdsopgaverne, men styrelsen er samtidig nødt til at kigge på hvordan styrelsen kan få løst sine mange opgaver. Fødevarestyrelsen vil gerne dyrlægerne og anerkender dyrlægernes mange kompetencer og faglighed, men det er også nødvendigt at kigge på, om andre kan bidrage til opgaveløsningen – særligt når der opleves mangel på dyrlæger.

Det viste sig på mødet, at ingen af de tilstedeværende havde overblik over, hvor stort omfang opgaveglidningen fra dyrlæge til teknikere har – herunder et overblik over, hvilke opgaver dyrlægerne rent faktisk løser. Det vil Fødevarestyrelsen prøve at kigge ind i, en opgave der vil være oplagt at den lokale ledelse og tillidsrepræsentant  kigger nærmere på.

Arbejdet skal være meningsfuldt

En undersøgelse* blandt ansatte i den offentlige sektor viser, at de motivationsfaktorer der betyder mest blandt andet er at finde sit arbejde meningsfuldt samt at føle sig kompetent til sit arbejde.

Det taler ifølge ADOs formand Ida Tingman Møller ind i vigtigheden af, at vi som forening skal sikre, at dyrlæger har et interessant job med høj faglighed både for at kunne tiltrække nye medarbejdere, men også for at kunne fastholde nuværende dyrlæger i stillingerne. 

Elsebeth Kjær, HR-souschef i Fødevarestyrelsen var enig. Dyrlægernes arbejde og stillingsindhold er et opmærksomhedspunkt. Af andre initiativer drøftede parterne særligt virksomhedspraktik for de studerende og om en rotationsordning for de ansatte dyrlæger er en mulighed.

Alt i alt et fint møde hvor såvel dyrlægens faglighed, kvalitet i opgaverne og rekrutteringsudfordringerne blev drøftet. Og selvom Fødevarestyrelsen har andre hensyn at varetage end lige dyrlægens arbejdsopgaver, så gik ADO og faggruppen fra mødet med en oplevelse af, at Fødevarestyrelsen er lydhør og forstående, uden at der dog blev givet nogle konkrete løfter.

 

* gennemført af Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL), Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og Finansministeriet, juni 2022