Gå til sidens indhold

Husk årets lønstatistik – den kan vise sig at være mange penge værd

I slutningen af september måned vil alle ansatte dyrlæger i ADO modtage en mail-invitation om at indberette til årets lønstatistik. Med din lønseddel i hånden tager det kun få minutter. Jo flere, der svarer, desto bedre et redskab får du og andre dyrlæger til kommende lønforhandlinger.

Inden for de kommende uger modtager alle medlemmer af Ansatte Dyrlægers Organisation et spørgeskema, der skal undersøge dyrlægernes lønforhold. Besvarelserne vil i anonym form danne grundlag for årets lønstatistik og give et billede af lønudviklingen for ansatte dyrlæger. Lønstatistikken sikrer, at du som medlem kan tjekke din løn op imod andre dyrlægers, og du kan dermed se, om du får, hvad du skal have, eller om det enten er på tide at kræve nye forhandlinger eller se sig om efter et nyt arbejde.

Din besvarelse gør en stor forskel

Når du udfylder spørgeskemaet og bidrager til statistikken, hjælper du også dig selv. En høj svarprocent styrker statistikkens gennemslagskraft, så alle medlemmer er bedre rustet ved lønforhandlingerne.

I ADO er der netop oprettet et lønudviklingsudvalg, hvis overordnede formål er at arbejde for bedst mulige løn-, og arbejdsvilkår for ansatte dyrlæger i klinisk praksis. Lønstatistikken vil her indgå som et helt essentielt element, både i forhold til at få et overblik over selve lønudviklingen gennem årene, men også når vi skal kunne sammenligne os med andre lignende brancher.

Lønstatistikken er ligeledes et vigtigt værktøj i de kommende overenskomstforhandlinger med DA, da det hovedsageligt er det, vi forhandler løn ud fra.

- Det er utroligt vigtigt, at så mange som muligt deltager i lønstatistikken, så vi får større validitet bag tallene. Sidste år var vi heldige at have en svarprocent på ca. 40 %. Det er faktisk rigtig godt, men ikke sammenlignet med DA, der har over det dobbelte. Så vi ligger langt fra at have en lige så brugbar statistik at gå ud fra, når vi sidder ved forhandlingsbordet, og viden kan være magt, siger Mia Vorslund-Kiær, bestyrelsesmedlem i ADO.

Hvis du skal ud i dit første job eller skifter fra et ansættelsesområde til et andet, er lønstatistikken uundværlig, da den giver det bedste indtryk af din aktuelle markedsværdi. Men også ansatte med fast job og lang erfaring på samme arbejdsplads kan hente inspiration til lønforhandlingerne.

Et stillingsskift er altid en oplagt mulighed for at forhandle en ny pris for dine kompetencer. Jobskifte giver ofte de største lønstigninger. Her kan lønstatistikken orientere dig om lønniveauet for dit nye job. Du finder den aktuelle lønstatistik på DDDs hjemmeside. Som noget nyt kan du fra i år få et indtryk af din forventelige løn ved at benytte en lønberegner, som giver et hurtigt bud på et passende lønniveau.

Oplysningerne er anonyme, og det er ikke muligt at sammenkæde oplysningerne med det enkelte medlem.

Sørg for at være opdateret

Mailadresser, der bruges i undersøgelsen, er hentet i DDDs medlemskartotek. Det er vigtigt, at dine medlemsdata er opdaterede og korrekte. Du kan selv rette i dine oplysninger på DDDs hjemmeside. Du kan også sende en mail med rettelserne til Pia Lademann i sekretariatet pl@ddd.dk.

Blandt de besvarede spørgeskemaer vil der blive trukket lod om lækre præmier. Det kunne være dig, der blev den heldige vinder!

Find svarene i september-lønnen

Du finder lønoplysningerne fra september måned på din lønseddel. Der kan være løndele, der ikke er udspecificeret på lønsedlen – fx pension, tillæg eller personalegoder. Disse oplysninger kan du få på arbejdspladsen. Går du i gang med din besvarelse, men får den ikke afsluttet, kan du sagtens gå ind via det tilsendte link igen og gøre besvarelsen færdig.

Du vil blive spurgt om engangsvederlag, bonus og gratiale mv., som du har fået i løbet af året. Det vil være godt, hvis du har et overblik over, hvad du har fået ud over den almindelige løn. Det giver det bedste helhedsbillede af din løn.

Har du spørgsmål, kommentarer eller brug for yderligere vejledning, kan du kontakte Flemming Bo Petersen i sekretariatet på mail fbp@ ddd.dk.