Gå til sidens indhold

Langt de fleste stillinger bliver ikke slået op

En undersøgelser fra Ballisager og voxmeter slår fast, at over halvdelen af alle job aldrig bliver slået op, før stillingen bliver besat. Mest overraskende er det, at det ikke kun gælder job i den private sektor, men også en tredjedel af stillingerne i det offentlige.

Søger du job? Så skal du holde øje med de "usynlige" stillinger, som ikke bliver slået op. Det skriver Konsulenthuset Ballisager, der bl.a. arbejder med rekruttering, på sin hjemmeside i kølvandet på deres kandidatanalyse 2019. Her har virksomheden i samarbejde med Voxmeter spurgt 1.554 danske lønmodtagere mellem 18 og 65 år om deres holdninger, motivation og præferencer i deres arbejdsliv og karriere.

Og undersøgelsen viser bl.a., at næsten hvert andet job på det danske arbejdsmarked aldrig bliver slået op, men i stedet handlet på plads på "det sorte marked". Knap halvdelen af respondenterne i undersøgelsen svarede således nej til spørgsmålet, om der var lavet et officielt stillingsopslag, da de fik deres seneste job.

- Det betyder, at du ikke kan være god til at søge job, hvis du kun responderer på opslåede jobs. Dette sorte jobmarked er primært godt for de ekstroverte og opsøgende jobsøgere, der ikke har det store behov at ty til den mere "trygge" fremgangsmåde, som de opslåede stillinger tilbyder, siger direktør i Konsulenthuset Ballisager, Morten Ballisager, ifølge virksomhedens hjemmeside.

De "usynlige" stillinger findes først og fremmest på private arbejdspladser: 62 pct. af de private job bliver aldrig slået op. På offentlige arbejdspladser gælder det 31 pct.

- Det er jo sælsomt, at 3 ud af 10 jobs i den offentlige sektor tilsyneladende ikke bliver opslået. Der eksisterer et krav om, at offentlige jobs skal gøres tilgængelige for alle – og det er de jo ikke, når der ikke er lavet et stillingsopslag. Det her er en begmand til den offentlige sektor, siger Morten Ballisager.

Det er især gennem netværk og uopfordrede ansøgninger, at stillingerne bliver besat i stedet, og dermed er gode netværksteknikker lige så vigtige for jobsøgningen som at have styr på CV og ansøgning, fastslår Morten Ballisager.