Gå til sidens indhold

Opsigelse i sommerferien – hvordan står du?

Send din opsigelse ind til sekretariatet - vi tjekker årsagen til og vilkårene for opsigelsen, så du kan være sikker på, at det er forgået efter gældende regler, den aftalte overenskomst og vilkårene i din kontrakt.

Selvom det er almindeligt kendt, at det er dårlig skik at opsige medarbejdere lige op til en ferie, sker det alligevel ikke sjældent, at en medarbejder må sige farvel til sit job lige før de planlagte tre ugers sommerferie. Og så ser turen til Syditalien pludselig ikke længere så tiltalende ud.

Men hvis det skulle ske, skal du huske, at med opsigelsen bortfalder aftalen med din arbejdsgiver om afholdelse af ferie.

- Det vil sige, at du er i din gode ret til at aflyse ferien, hvis du ikke længere ønsker at afholde den, når du er blevet opsagt, forklarer Anne Jakobsen, der er forhandlingskonsulent i sekretariatet.

Hvis din arbejdsgiver alligevel ønsker, at du skal afholde din ferie i opsigelsesperioden, skal arbejdsgiveren varsle det én måned i forvejen, når der er tale om afholdelse af restferie. Hvis det gælder hovedferien, skal arbejdsgiveren varsle afholdelsen med tre måneder, og hovedferien skal derudover efterfølgende også kunne ligge inden for opsigelsesperioden.

- For ansatte med tre måneders opsigelse vil arbejdsgiveren dermed ikke kunne nå at varsle afholdelse af hovedferien, siger Anne Jakobsen.

Citat Du er i din gode ret til at aflyse ferien, hvis du ikke længere ønsker at holde den.

Hvis du selv skal sige op

Det kan også være, at du selv for brug for at sige dit job op i løbet af sommerferien – men hvordan gør du det, hvis virksomheden holder ferielukket, eller din chef er på ferie?

- Kravene til en opsigelse er, at den skal foreligge på skrift, og at du skal kunne dokumentere, at din arbejdsgiver har modtaget din opsigelse. Derfor er det ikke nok at ringe til din chef i ferien og sige op – meddelelsen skal også komme skriftlig, fortæller Anne Jakobsen.

Det kan du fx gøre via sms, hvor du beder om at få et svar med bekræftelse på, at opsigelsen er modtaget, eller via mail, hvor du kan sætte indstillingerne, så du får en kvittering for afsendelse og læsning af mailen. Du kan naturligvis også sende opsigelsen som et anbefalet brev, hvor der skal kvitteres for modtagelse.

Læs mere om opsigelse og afskedigelse

Pas på med tidsbegrænsede ansættelser i Sverige

Er du interesseret i et vikariat eller en tidsbegrænset ansættelse i Sverige, skal du være opmærksom på, hvordan du kan opsige ansættelsesforholdet. ADO har "igen" hørt om en sag, hvor et medlem ikke kan opsige ansættelsen pga. uopsigelighed, og det betyder, at dyrlægen ikke kan komme ud af ansættelsesforholdet før tid.

Det er derfor vigtigt, at du kontakter Sveriges Veterinärförbund, inden du underskriver en tidsbegrænset ansættelse. ADO rådgiver ikke om ansættelse i Sverige, men vi samarbejder med Sveriges Veterinärförbund.