Gå til sidens indhold

Pension

Læs opsummering af PJDs indlæg om pension på ADOs medlemsmøde den 15. maj 2019.

Shutterstock 1072776788

Passer ordningen til netop dit liv?

En pensionsopsparing har som udgangspunkt to formål:

  1. At sikre, at du har penge at leve for, når du holder op med at arbejde samt 
  2. At sikre, at du har mulighed for at få penge udbetalt, hvis du skulle blive syg eller invalid og ikke kan arbejde – eller hvis du dør, i det tilfælde udbetales pengene til de efterladte.

Du har i din pension mulighed for at skrue op og ned i forhold til de dækninger, som pensionen skal indeholde. Eksempelvis kan du vælge ægtefællepension og børnepension til eller fra.

Det er vigtigt, at overveje, hvad du har behov for – jo flere dækninger, der er med, jo dyrere er pensionen nemlig.

Der er også forsikringer i din pension

I din pensionsordning er en række forsikringer. Først og fremmest er der en gruppelivsforsikring. Gruppelivsforsikringen sikrer, at der udbetales et engangsbeløb ved død eller sygdom. Derudover er der en ulykkesforsikring. Ulykkesforsikringen er placeret i Codan og dækker hele døgnet både i fritiden og på arbejdet.

Hvis du har dobbelt forsikringer, er du dobbelt dækket og får dobbelt udbetaling. Du finder dine vilkår ved at logge ind med dit Nem-ID på www.pjdpension.dk

Er de rette personer sikret, hvis du dør?

I tilfælde af død er der en række regler for, hvem pension og gruppelivssummen kan udbetales til.

Der er en helt fast prioriteret rækkefølge i forhold til, hvem pengene udbetales til, når det kommer til ægtefæller, børn og andre efterladte. Hvis du ønsker en anden prioritering, er det vigtigt, at du aktivt tager stilling til dette og får oplyst det til PJD.

Ægtefælle-/samleverpension

Har du en ægtefælle, så skal I have været gift i mindst 3 mdr., og ægteskabet skal være indgået før overgang til invalidepension eller alderspension. Findes der en fraskilt ægtefælle med ret til ægtefællepension, deles ægtefællepensionen.

Er du samlevende, så skal man have delt folkeregisteradresse i mindst 2 år, og der skal være oprettet et testamente, senest 3 mdr. før dødsfaldet, til fordel for samlever.
Der stilles ikke krav til testamente, hvis I venter barn/ eller I har et barn sammen. Det er en betingelse, at der heller ikke må findes en fraskilt ægtefælle med ret til ægtefællepension.

Hvornår kan du få udbetalt pension?

Udbetalingen af din private pensionsopsparing er koblet sammen med, hvornår du har ret til udbetaling af folkepensionen.

Den gældende lovgivning for ret til folkepension er som følger:

Pr. 1. januar Alder ved ret til folkepension Hvis du er født efter:
2019 65,5 1. januar 1954
2020 66 1. juli 1954
2021 66,5 1. januar 1955
2022 67 1. juli 1955
2030 68 1. januar 1963

Er din pensionsordning oprettet før 2007
Hvis din pensionsordning er oprettet før 1. maj 2007, så kan du få udbetalt din pension når du fylder 60 år.

Er din pensionsordning oprettet 2007-2017
Hvis din pensionsordning er oprettet mellem 1. maj 2007 og 31. dec. 2017 så kan du tidligst få udbetalt din pension fem år før du har ret til folkepension

Er din pensionsordning oprettet efter 1. januar 2018
Hvis din pensionsordning oprettet efter 1. januar 2018, kan du tidligst få udbetalt din pension tre år før, du har ret til folkepension.

Få råd og vejledning

På hjemmesiden PJDs hjemmeside kan du selv tjekke, om din nuværende pensionsordning matcher dine behov. Du kan også læse mere om mulighederne for tilpasning af din pensionsordning samt bestille en personlig rådgivning.