Gå til sidens indhold

Coronavirus og kæledyr

Den Danske Dyrlægeforening har udarbejdet information om Coronavirus og kæledyr. Her kan du bl.a. læse om, hvordan du skal forholde dig, hvis du bliver syg med coronavirus COVID-19 og har kæledyr i hjemmet.

patrick-tomasso-236272-unsplash.jpg
 • Kan COVID-19 smitte fra mennesker til kæledyr?

  Der er i øjeblikket ingen beviser for, at familiedyr, herunder hunde eller katte, kan blive smittet og syge af den nye coronavirus COVID-19.

 • Kan dyr overføre smitte mellem mennesker?

  Spredning af virus sker hovedsageligt ved dråber, når en inficeret person hoster eller nyser.

  Det er vigtigt at pointere, at der stadig ikke er noget, der tyder på, at familiedyr, herunder kæledyr som hunde og katte, kan sprede virus til mennesker - fx ved at man klapper sit kæledyr. Endnu er der dog ikke meget viden om netop dette område. Hvis en smittet person har nyst eller hostet på pelsen af dit kæledyr - og du derefter klapper dyret og fører hænderne op til øjne, næse eller mund - er det dog teoretisk set muligt, at blive smittet indirekte fra dit kæledyr. 

  Selvom der ikke er bevis for, at kæledyr spiller en rolle i at overføre smitte med COVID-19, bør streng håndhygiejne opretholdes igennem hele interaktionen med dyret, især hvis der er tale om et dyr, der har været i kontakt med en inficeret person.

  På nuværende tidspunkt er det endnu uklart, hvor let COVID-19 overlever i miljøet og spreder sig mellem mennesker. Du kan holde dig opdateret på Sundhedsstyrelsens hjemmeside med hensyn til nye informationer om COVID-19-smittespredning. 

 • Skal jeg undgå kontakt med kæledyr eller andre dyr, hvis jeg er syg med COVID-19?

  Hvis du er syg med coronavirus, skal du undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap, kram og at blive ”kysset”.

  Har du brug for at være i tæt kontakt med dit dyr, anbefaler vi almindelig håndhygiejne som håndvask og sprit før og efter, samt at du bærer mundbind, når du er i direkte kontakt med dyret.

  Dette er fordi, hunde og katte har andre bakterier, som kan overføres til mennesker, og som kan risikere at give infektion, når man i forvejen er svækket af coronavirus.

 • Må andre passe mit dyr, imens jeg er i karantæne eller syg?

  Hvis det er muligt, skal du lade et andet medlem af din husstand passe dine dyr, mens du er syg, og i øvrigt følge ovenstående forholdsregler.

  Da der på nuværende tidspunkt ikke er bevis for, at dyr kan overføre smitte, kan du roligt lukke katten ud eller lade hunden blive luftet af en person, der er rask/ikke i karantæne.

  Aftal med personen, hvordan hunden kan overleveres, uden at mennesker har direkte kontakt.

  Det anbefales, at personen, der skal lufte hunden, bærer handsker og efterfølgende anvender almindelig hygiejne som fx håndvask og sprit i forhold til et forsigtighedsprincip.

  Vi henviser i øvrigt til de enhver tid gældende retningslinjer og påbud fra Sundhedsstyrelsen om blandt andet at begrænse social kontakt mellem mennesker.

  Alle dyrlægeklinikker har stadig åbent, men tager selvfølgelig deres forholdsregler.

 • Har du brug for dyrlægehjælp til dit dyr?

  Det er vigtigt, at dyr, der er syge og har brug for hjælp, kommer til dyrlægen.

  Hvis du har brug for dyrlægehjælp til dit dyr, og er du bekræftet syg med coronavirus eller har mistanke om det, skal du lade en rask person udenfor hjemmet tage dit dyr til dyrlægen. Du skal sørge for at give personen en fuldmagt til det.

  Kontakt dyrlægen for en tid, og oplys om, at dyret kommer fra et hjem med coronavirus.

 • Kan jeg selv tage mit dyr til dyrlægen?

  Ja, hvis du er rask og ikke i karantæne. Dyrlægerne holder åbent, men du skal ringe og aftale en tid med dem først.

  Nogle dyrehospitaler og klinikker modtager kun akutte henvendelser. Dette skyldes ikke frygt for smitte fra dyr til mennesker eller mellem dyr, men at man ved at reducere antallet af mennesker og dyr i klinikken bedre kan efterleve regeringens retningslinjer om at begrænse social kontakt mellem mennesker.

  Nogle dyreklinikker og  -hospitaler har også ændrede arbejdsgange. Dette kan fx være, at dyreejeren venter udenfor, mens dyrene behandles, at fodersække stilles ud mv.

  Sørg altid for at tale med dyrlægen om eventuelle forholdsregler, når du henvender dig for at bestille tid.

 • Hvad med kattens coronavirus - er det den samme?

  Flere dyrearter som fx hunde og katte har deres egen artsspecifikke coronavirus, som ikke har noget med COVID-19 at gøre. Du skal derfor ikke være bekymret for, at du bliver smittet med den coronavirus, som kun forekommer hos fx katte.

Smittede hunde i Hong Kong

En 17 år gammel Pomeranian i Hong Kong blev den 28. februar testet "svagt positiv" på COVID-19. Hunden tilhørte en coronasyg patient og blev sat i karantæne i to uger. Hunden er nu død.

Den gamle Pomeranian havde forud for den positive test ikke vist kliniske tegn på COVID-19. Den havde imidlertid andre betydelige sundhedsmæssige problemer, herunder hjerte- og nyreproblemer, og dens død er forårsaget af disse samt alderdom. Den stress, som hunden har oplevet i forbindelse med adskillelsen fra sin ejer, har muligvis forværret dens helbred.

Den 19. marts 2020 kom Hong Kongs veterinærmyndigheder (Agriculture, Fisheries and Conservation Department) med endnu en melding om en hund, en schæfer, der havde testet positiv for COVID-19. Denne hund blev sat i karantæne, efter at dens ejer blev bekræftet smittet med COVID-19. Selvom hunden er testet positiv, har den ingen kliniske tegn på sygdom. En anden hund fra den samme bopæl er testet negativ for COVID-19. Denne hund har heller ingen relevante kliniske tegn og er ligeledes sat i karantæne. Hundene testes fortsat resten af ​​karantæneperioden.

I en pressemeddelelse har præsidenten for World Small Animal Veterinary Association, Dr. Shane Ryan, gjort det klart, at selvom der stadig er meget, vi ikke ved om COVID-19, ved vi, at det ikke var coronavirus, den syge Pomeranian døde af. ”Og den anden hund viser heller ingen tegn, hverken på sygdommen eller at være i stand til at overføre den til andre kæledyr eller mennesker. Den nuværende dokumentation indikerer stadig stærkt, at COVID-19 ikke kan overføres fra kæledyr”, udtaler Shane Ryan.

Har du mistanke om COVID-19 smitte til dyr, skal du kontakte Fødevarestyrelsen, der varetager det danske beredskab i forbindelse med smitsomme sygdomme hos dyr.

Spørgsmål vedrørende egen sygdom og forholdsregler skal rettes til Sundhedsstyrelsen, hvor du også finder de seneste opdateringer og retningslinjer om COVID-19.

Siden er opdateret 27. marts 2020.