Gå til sidens indhold

Vagtembedsdyrlægeordningen og manglende betalinger

En del praksisejere og dyrlæger har ikke modtaget betaling fra Fødevarestyrelsen for frikøb og det arbejde, der er udført i forbindelse med vagtembedsdyrlægeordningen. DDD har derfor holdt møde med Fødevarestyrelsen – også for at blive orienteret om de nye retningslinjer om vilkårene for AM-kontrol ved nødslagtning og gårdslagtning mv.

DSC 6213

Fødevarestyrelsen har for nylig udsendt nye og opdaterede certifikater og vejledninger til alle vagtembedsdyrlæger, der udfører AM-kontrol i besætninger forud for nødslagtning, slagtning af uhåndterbare dyr, gårdslagtning og slagtning af opdrættet vildt. De nye certifikater er sendt via e-boks.

Fødevarestyrelsen har cirka 1.500 certifikater, som mangler en faktura fra praksis, heraf cirka 800 fra år 2021. Det er en forudsætning for afregning af arbejdet, at der i forbindelse med certifikatet også sendes en faktura fra praksis.

På mødet oplyste Fødevarestyrelsen, at de pt. er bagud med at foretage betalinger, idet man har haft nogle tekniske og bemandingsmæssige udfordringer. De skulle være løst nu, og Fødevarestyrelsen er i gang med at indhente det forsømte.

Siden vagtembedsdyrlægeordningen trådte i kraft den 1. januar 2021, har Fødevarestyrelsen oplevet, at der er nogle fejl, der ofte gentager sig. Det præciseres derfor, at:

  • Nødslagtning kan udelukkende foretages, når der er tale om akut tilskadekomne dyr.
  • De relevante og opdaterede EU-certifikater skal anvendes. Der må ikke anvendes tidligere brugte attester.
  • Certifikatet skal stemples med vagtembedsdyrlægestemplet.
  • Der må ikke forekomme tomme rubrikker.
  • Certifikaterne må udelukkende anvendes af (vagt-)embedsdyrlæger.

Kun embedsdyrlæger eller vagtembedsdyrlæger

For at dyrlæger kan foretage AM-kontrol og udstede de tilhørende EU-certifikater, er det et krav, at det er en embedsdyrlæge eller en vagtembedsdyrlæge, der udfører opgaven.

Slagterier og slagtehuse kan sundhedsstemple slagtekroppene, når AM-kontrollen inklusive certifikaterne lever op til EUs regler. Det betyder, at slagtekroppe fremover kasseres, hvis AM-kontrollen er udført af en dyrlæge, der ikke er embedsdyrlæge, eller hvis certifikatet ikke er korrekt udfyldt. Hvis certifikatet udarbejdes på de gamle ikke opdaterede attester, vil kødet også blive kasseret. Vær derfor meget opmærksom på at anvende de opdaterede certifikater.   

Der er indgået aftaler mellem Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening, Ansatte Dyrlægers Organisation og Fødevarestyrelsen om frikøb fra praksis og aflønning af vagtembedsdyrlægerne. Efter AM-kontrol i en besætning skal dyrlægevirksomheden indsende en faktura til Fødevarestyrelsen med oplysninger til brug for udbetaling af løn og frikøb.

Kravene til indholdet af fakturaen kan ses her  

Er du i tvivl eller har spørgsmål til dette, kan Fødevarestyrelsen kontaktes på e-mail: slagtehus@fvst.dk.  

Sådan bliver du vagtembedsdyrlæge

Dyrlæger i praksis kan søge Fødevarestyrelsen om at blive vagtembedsdyrlæger.

Vagtembedsdyrlægeordningen er beskrevet på Fødevarestyrelsens hjemmeside Slagtning på bedriften (foedevarestyrelsen.dk) Her fremgår det også, hvordan man kan blive vagtembedsdyrlæge.