Angreb på medarbejdernes betalte frokostpause er dybt kritisabelt

Skal ansatte i staten sættes 2,5 time op i arbejdstid – uden at lønnen følger med? Det kan blive konsekvensen, hvis Finansministeriet får held til at underminere den betalte frokostpause på offentlige arbejdspladser uden forhandling eller lønforhøjelse. Det er dybt kritisabelt - og det hænger slet ikke sammen.

Retten til betalt frokostpause, således som den administreres på statens arbejdspladser, er en del af den samlede pakke for statens ansatte, og dermed en integreret del af overenskomstgrundlaget. Den ret hævder Finansministeriet ensidigt at kunne fjerne uden forhandling.

Formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), Flemming Vinther, der repræsenterer de 180.000 ansatte i staten - herunder offentligt ansatte medlemmer af Den Danske Dyrlægeforening - mener, at det er dybt kritisabelt.

- Igen skal vi være vidne til besparelser i den offentlige sektor. Denne gang på de statslige arbejdspladser via de ansattes arbejdsvilkår. Den danske model sættes ud af spil, når arbejdstiden med et hug – og uden forhandling – kan sættes op med 2,5 timer om ugen, uden at lønnen følger med. Det kan vi selvfølgelig ikke bare stiltiende acceptere, og jeg er tilfreds med, at Akademikerne har reageret skarpt i forhold til de stillingsopslag, vi nu ser på deres område, hvor betalt spisepause optræder på linje med frugtordninger og massage.

Og han fortsætter:

- Over den sidste tid har vi oplevet en arbejdsgiver, der ikke skyr nogen midler i forsøget på at snige forringelser af medarbejdernes vilkår ind af bagdøren. Det lægger yderligere pres på vores medlemmer, der i forvejen løber alt for hurtigt for at få enderne til at mødes og sikre vores fælles velfærd. Et andet eksempel er opsigelsen af de tre betalte fridage for flere grupper.

- At skiftende regeringer vælger at underfinansiere den offentlige sektor er slemt nok, men at forestille sig, at økonomien skal bringes i balance ved at forringe vores medlemmers vilkår, det står vi simpelthen ikke model til. Nok er nok!

Meldingen fra Finansministeriet om den betalte frokostpause kommer kort tid inden, der skal forhandles overenskomst for netop de statsligt ansatte.

DDD har indsendt sine krav til de kommende overenskomstforhandlinger. Læs mere om, hvad der er i spil, og find ud af, hvordan forhandlingerne foregår

Den Danske Dyrlægeforening  |  Peter Bangs Vej 30  |  DK-2000 Frederiksberg  |  Tlf. 3871 0888  |  E-mail: ddd@ddd.dk  |  CVR: 5608 5114 Følg os på LinkedINFacebookTwitter