DDD: Glædeligt at vores indsats virker

I 2016 er der brugt ca. 5 % mindre antibiotika til danske dyr end året før. Det er tredje år i træk, at et fald er registreret. Både til svin, kvæg, fjerkræ og fisk er forbruget faldet.

Det viser den årlige DANMAP-overvågning for 2016, som Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og DTU Fødevareinstituttet står bag.

Det lavere forbrug glæder Dyrlægeforeningen.

- Ansvarlig brug af antibiotika er en mærkesag for Den Danske Dyrlægeforening, og det er meget positivt, at dyrlægernes målrettede indsat for ikke at bruge mere antibiotika end højst nødvendigt viser sig i et lavere forbrug. Den differentieret gult kort-ordning, som Dyrlægeforeningen introducerede, og DDDs antibiotikavejledninger både til familiedyr og produktionsdyr har en meget stor aktie i det lavere forbrug, siger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen.

Det faldende samlede antibiotikaforbrug skyldes især en 4 %-reduktion i antibiotikaforbruget i svineproduktionen, som står for 75 % af det veterinære antibiotikaforbrug.

- Dyrlægernes forebyggende arbejde i besætningerne har stor betydning for, at færre dyr bliver syge og har brug for medicin. I det daglige samarbejde med landmænd om forebyggelse og behandling skabes de små skridt af forbedringer, der samlet giver de tal, vi ser nu. Og det kræver opsamling og brug af den nyeste viden hele tiden, understreger Carsten Jensen. 

Antibiotikaforbruget til kæledyr er steget en smule 2015 til 2016, men det totale forbrug og særligt forbruget af 3. og 4.-generations cefalosporiner er faldet støt over de seneste 5 år.

Hent DANMAP-rapporten fra DANMAP's website

Den Danske Dyrlægeforening  |  Peter Bangs Vej 30  |  DK-2000 Frederiksberg  |  Tlf. 3871 0888  |  E-mail: ddd@ddd.dk  |  CVR: 5608 5114 Følg os på LinkedINFacebookTwitter