En god kollega gør en forskel

Hvis din kollega hænger med hovedet og ser ud til at have det svært, så spørg, hvordan han eller hun har det. Det er et af fem enkle råd i en ny kampagne, som Akademikerne er en del af. Kampagnen skal tage hånd om stress og mistrivsel på arbejdspladserne.

2 ud af 3 danskere kommer i løbet af arbejdslivet i berøring med mentale helbredsproblemer som stress, angst eller depression på arbejdspladsen enten hos en kollega eller på egen krop. Det viser en undersøgelse gennemført for partnerskabet "Sammen om mental sundhed".

Alligevel er de fleste af os i tvivl om, hvad vi kan gøre for at tage hånd om stress og mistrivsel, når vi møder det på arbejdspladsen. Det skal den nye kampagne være med til at lave om på.

Under overskriften "En god kollega gør en forskel" giver kampagnen fem enkle råd til kollegaen. Rådene handler bl.a. om, hvordan man holder øje med stress og mistrivsel, spørger ind til og støtter en kollega, der har det svært.

5 gode råd til kollegaen

 

 1. Bidrag til et godt fællesskab
  Som kollega kan du bidrage til et godt fællesskab, hvor I jævnligt taler om, hvordan I organiserer arbejdet og orienterer hinanden, så alle oplever, at opgaverne er tydelige og til at klare.
 2. Hold øje med dine kollegaer
  Som kollega kan du holde øje med, om nogen udviser tegn på mistrivsel, fx stress, angst eller depression, og om det står på i længere tid.
 3. Spørg ind til dine kollegaer
  Som kollega kan du spørge ind til, om der er noget galt, hvis en kollega viser tegn på mistrivsel. Og hvis du bliver afvist, så spørg forsigtigt igen senere.
 4. Støt op om dine kollegaer
  Som kollega kan du støtte op om en kollega, der har det svært. Husk, du ikke står alene med at hjælpe. Leder og nøglepersoner, fx tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant, har ansvar og opgaver med at hjælpe din kollega.
 5. Hjælp med at finde vej til løsninger
  Som kollega kan du hjælpe med at finde vej til løsninger, helst i samarbejde med jeres leder og eventuelt en nøgleperson på arbejdspladsen. I kan også have behov for at få hjælp udefra.
   

Læs mere på: www.mentalsundhed.dk/kollega - hvor du under hvert råd får at vide, hvordan du konkret kan følge rådet.

 

Fakta om partnerskabet
Partnerskabet "Sammen om mental sundhed" udspringer af satspuljeaftalen på psykiatriområdet 2014-2017, hvor parterne bag aftalen afsatte 7 mio. kr. til etableringen af et partnerskab med det formål at styrke den mentale sundhed på danske arbejdspladser.

 

Den Danske Dyrlægeforening  |  Peter Bangs Vej 30  |  DK-2000 Frederiksberg  |  Tlf. 3871 0888  |  E-mail: ddd@ddd.dk  |  CVR: 5608 5114 Følg os på LinkedINFacebookTwitter