Vil fødevareministeren spille hasard med fødevarekontrollen?

Yderligere besparelser på slagterikontrollen vil få konsekvenser for dyrevelfærd og fødevaresikkerhed

- Fødevareminister Dan Jørgensen vil spare yderligere 25 millioner kr. på kontrollen af danske slagtesvin. Det kan ikke gennemføres uden at gå på kompromis med dyrevelfærd og fødevaresikkerhed. Sådan siger formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen, efter fødevareministerens udmelding tidligere på ugen om at spare 25 millioner kroner på slagterikontrollen. Ministerens udtalelse bygger på en rapport fra PA Consulting Group, og denne rapport har netop været drøftet på et dyrlægemøde i Vejle.
Kødkontrollen har siden den forrige konsulentundersøgelse i 2008 været udsat for en gennemgribende omlægning med omfattende besparelser på 34 % af kontrolomkostningerne. De kontrolmæssige konsekvenser af dette har man endnu ikke set resultaterne af i praksis. Hvis der nu skal spares yderligere, kan konsekvensen meget vel blive mistede eksportmuligheder og dermed tab af de arbejdspladser, der med god grund ligger regeringen meget på sinde. Danmarks høje veterinære stade åbner automatisk dørene for eksport af fødevarer til en lang række markeder verden over.
- Men man kan ikke bryste sig af at have et af verdens højeste veterinære stader, hvis ikke man vil indse, at sådan noget også har sin pris, siger Carsten Jensen.
Den danske slagterikontrol sikrer Danmark en særstatus, og ved at give køb på netop de værdier, der placerer det danske svinekød i særklasse, vil der ikke være nogen begrundelse tilbage for ikke at købe sit kød i Polen eller Ukraine. I Danmark lægger vi desuden megen vægt på dyrevelfærden, hvorfor levendesyn af dyrene og efterkontrol – hvor man kan se eventuelle slagmærker – er meget vigtig.


- Indtil nu har vi dyrlæger været stolte af at kunne gøre vores til at sikre slagtedyrene den bedst mulige behandling til det sidste, stolte af at være med til at begrænse følgerne af alvorlige sygdomsudbrud og stolte af at være garanter for et produkt, forbrugeren trygt kan sætte tænderne i. Dette ønsker vi skal forsætte, påpeger Carsten Jensen.

Eventuelt yderligere oplysninger hos formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen, på telefon 27 80 17 24.

Den Danske Dyrlægeforening  |  Peter Bangs Vej 30  |  DK-2000 Frederiksberg  |  Tlf. 3871 0888  |  E-mail: ddd@ddd.dk  |  CVR: 5608 5114 Følg os på LinkedINFacebookTwitter