Information til dyrlæger om abekopper
Læs her, hvordan du som dyrlæge skal forholde dig til virussygdommen abekopper.
29. august 2022
Abekoppe-epidemien fortsætter med at sprede sig i Europa. Med et stigende antal humane patienter, stiger også risikoen for smitte af dyr især kæledyr.
Der er rapporteret et sygdomstilfælde med abekopper i en hund i Frankrig, der er ejet af to abekoppepatienter. Det viser, at denne stamme af virus kan smitte hunde og derfor måske også andre dyr.
Fødevarestyrelsen har nu gjort abekopper i dyr anmeldepligtig ved mistanke, og praktiserende dyrlæger spille en vigtig rolle i håndteringen af situationen omkring abekoppefund i Danmark og bør derfor holde sig informeret om emnet.
Forekomst af abekopper
Abekopper forekommer endemisk i nogle dele af Afrika, hvor man ser sporadiske tilfælde hos mennesker. Lige nu ses en stor stigning i humane tilfælde i Europa og vestlige lande.
Abekopper er i udgangspunkt en zoonose med naturligt reservoir i dyr. Man ved ikke med sikkerhed, hvilke dyrearter, der er modtagelige, men abekopper har været påvist i nogle arter af egern, præriehunde samt forskellige rotte- og musearter i Afrika. Udover den første rapportering om smitte hos hund er det kendt, at abekopper også sporadisk er påvist i andre dyrearter, herunder kaniner, hamster og chinchillas.
Smitte i Danmark
- Abekopper findes ikke i dyr i Danmark på nuværende tidspunkt.
- Dyrene kan kun smittes, hvis de kommer i tæt kontakt med en abekoppepatient, mens sygdommen er i udbrud. Mennesker med abekoppevirus isoleres enten på hospitalet eller i deres hjem, og deres husdyr kan derfor blive eksponeret for virus.
- Hos mennesker smitter sygdommen først, når der er kliniske symptomer. Der findes ikke tilsvarende viden om sygdommen i dyr.
Symptomer hos dyr
- De kliniske tegn på abekopper i dyr varierer, men feber er et typisk første tegn
- Hos aber er der observeret vesikler, konjunktivitis, hoste, anorexi og mundhulesår
- I gnavere ses feber, konjunktivitis, hoste, anorexi og fatigue og i nogle tilfælde vesikler.
Anbefalinger til dyrlægen ved mistanke om dyr med abekopper
Hvis abekopper mistænkes i et dyr, skal mistanken anmeldes til Fødevarestyrelsens Veterinærenhed.
Da sygdommen er anmeldepligtig ved mistanke i alle dyr, er det vigtig for den praktiserende dyrlæge at vurdere, om der kan være mistanke om abekopper. I vurderingen skal indgå:
- Om dyret er ejet af eller har haft tæt kontakt med en abekoppe-patient
- Dyrets almen tilstand
- Hudforandringer.
Man kender endnu ikke symptomerne og sygdomsforløbet hos dyr. Det er derfor vigtigt, at reagere ud fra forsigtighedsprincippet med dyr, der har været eksponeret for virus.
Proceduren er:
-
- Dyret/dyrene hjemmeisoleres og undersøges af en dyrlæge
- Fødevarestyrelsen anbefaler at undersøgelsen foregår i hjemmet, hvis dette er muligt, for at undgå spredning til andre patienter på klinikken
- Hvis dyrlægen vurderer, at der er tale om en mistanke, skal Fødevarestyrelsens Veterinærenhed kontaktes
- Der udtages prøver, som sendes til SSI
- Dyret forbliver i hjemmeisolation indtil analysesvaret forefindes. Retningslinjer for hjemmeisolation findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside
- Dyrlægen og evt. andet personale, der håndterer dyret/dyrene, bør bære værnemidler i form af handsker, væsketæt engangsovertrækskittel med lange ærmer og manchetter, kirurgisk maske og ansigtsdækkende visir/beskyttelsesbriller (se afsnit 2: Retningslinjer for håndtering af abekopper (sst.dk))
- Fødevarestyrelsen betaler for undersøgelse af prøverne på SSI.
Du kan læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside, herunder også, hvordan prøveudtag skal foregå og yderligere instruktioner om smittebeskyttelse.
Fødevarestyrelsens anbefalinger til dyreejere
- At humane patienter, der er smittet med abekopper, og som har familiedyr, sørger for, at familiedyrene holdes under opsyn og bliver isoleret i hjemmet, hvis det/de viser tegn på feber eller sygdom
- At dyr, der har haft kontakt med en smittet, og som udviser symptomer, om muligt undersøges i hjemmet af en dyrlæge for at undgå spredning til andre dyr i klinikken.