Vejledning om mink og corona
Efter regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark har DA samlet en række spørgsmål og svar - både af økonomisk karakter og i forhold til, hvordan virksomhederne skal forholde sig til klienter og personale.
-
Er dyrlæger omfattet af samfundskritiske funktioner?
Dyrlægebranchen er ikke på nuværende tidspunkt omfattet af definitionen på kritisk samfundsfunktion, men der arbejdes på dette via dialog med Fødevarestyrelsen.
-
Må jeg som praktiserende dyrlæge passere kommunegrænsen i Nordjylland?
Dyrlæger er i øjeblikket ikke defineret som kritisk funktion, og derfor kan DA ikke anbefale dyrlæger at bevæge sig uhindret over kommunegrænserne. DA henstiller dog til, at dyrlæger løser de akutte opgaver til trods for dette.
-
Er personale på en klinik anset som kritisk personale?
Nej. Den enkelte klinik må, som situationen ser ud nu, tilrettelægge arbejdet bedst muligt for at kunne varetage de akutte og nødvendige opgaver og fortrinsvis gøre brug af de medarbejdere, der er bosiddende inden for kommunegrænserne.
-
Hvornår er noget akut? Hvem afgør dette?
Det gør dyrlægens selv i samråd med dyreejer, og det vil være en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Dyrlægeforeningen vil arbejde for, at dyrlægegerningen omfattes af definitionen af kritisk erhverv, og at man dermed kan udføre det nødvendige arbejde, herunder sikre overvågning af smitsomme sygdomme.
-
Må jeg passere kommunegrænsen, hvis en klient ringer efter mig?
Kan der rekvireres en anden dyrlæge inden for kommunegrænsen, anbefaler DDD, at dette forsøges, men endnu foreligger der ingen konkrete retningslinjer fra myndighederne.
-
Må personale i klinikken møde ind på arbejde, når de skal krydse kommunegrænser i de berørte kommuner?
Ifølge Fødevarestyrelsen må medarbejdere ikke krydse kommunegrænserne for at møde ind på arbejde. Dog mener DDD, at man i videst muligt omfang skal forsøge at opretholde et beredskab og varetage det akutte arbejde i praksis.
DDD er klar over, at dette lægger et arbejdspres på den enkelte klinik for en periode. Dyrlægerne bør derfor planlægge arbejdet med fokus på det, som er nødvendigt at varetage lige nu.
-
Hvad indeholder regeringens hjælpepakke?
Der er endnu kun en overordnet beskrivelse, men DDD melder ud, så snart der foreligger noget konkret. DA vil kæmpe for en kompensation for det komplette tab som følge af, at minkerhvervet lukkes.
-
Hvordan bliver processen om kompensation for dyrlægevirksomhederne nu?
DA vil søge politisk indflydelse for at få en godtgørelse til de dyrlæger, der berøres af minkerhvervets nedlukning. Samtidig vil DA meget gerne yde personlig rådgivning i forhold til personalehåndtering i tilfælde af arbejdsnedgang.
-
Hvordan er jeg dækket, hvis jeg kommer til at bringe COVID-19-smitte rundt på grund af deltagelse i beredskabet?
Der kan være særlige tillægsdækninger, som skal tegnes. Hvis smitte bringes videre til andre virksomheder, dækker Tryg Forsikring. Hvis smitten tages med ind i egen virksomhed, skal enkeltmandsvirksomheder tegne egen forsikring.
Dette forhold undersøger DA nu med Willis.
-
Hvem dækkes af regeringens kompensationsordning?
Virksomheder, som får tab som følge af minknedslagningen, vil ifølge regeringen kunne få tildelt kompensation. Ordningen er forhandlet hjem, men DA kender endnu ikke de konkrete betingelser.
-
Er der nogen information om, hvis og hvornår Fødevarestyrelsen vil rekruttere eksterne dyrlæger til beredskabet?
I øjeblikket er der ingen information om dette, men alle dyrlæger med autorisation kan i princippet blive indkaldt til at deltage i nedslagtningen af mink.
-
Hvad gør jeg, hvis medarbejdere efterspørger strammere restriktioner i virksomheden?
Ledelsen bestemmer personalepolitikken i egen virksomhed. Der skal bruges mundbind, såfremt man ikke kan overholde afstandskrav mv. jævnfør gældende retningslinjer. De enkelte virksomheder, der oplever udfordringer med ovenstående, bedes kontakte Tina Jordt i sekretariatet for konkret løsning.
-
Kan jeg sige nej til Fødevarestyrelsen, hvis jeg bliver bedt om at deltage i arbejdet med nedslagtning af mink?
Nej. Ifølge Lov om Dyrlæger, er man forpligtet. DA anbefaler, at hvis man kontaktes af myndighederne med henblik på deltagelse i beredskabet, og samtidig har planlagte akutte eller vigtige sundhedsrådgivningsbesøg mv., bør man henvende sig til Tina Jordt i sekretariatet for nærmere vejledning.
-
Vil DDD se på, hvordan en eventuel fremtidig aftale for deltagelse i beredskabet mellem Fødevarestyrelsen og dyrlægerne skal moderniseres?
DDD er opmærksom på, at det er problematisk at skulle fritstille medarbejdere til sygdomsbekæmpelse uden kompensation, og DDD vil derfor se nærmere på dette fremadrettet.
-
Er der særlige forholdsregler for håndteringen af fritter?
Nej – i øjeblikket er der ikke kommet retningslinjer om dette. DDD har spurgt SSI og Fødevarestyrelsen om anbefalinger for dyrlæger og dyreejeres håndtering af kælefritter og afventer nærmere.
DDDs holdning er dog, at man kan beskytte sig med værnemidler som fx maske/visir og handsker samt eventuel kittel ved undersøgelse. Er der mistanke om COVID-19, kontaktes Fødevarestyrelsen imidlertid inden en eventuel håndtering af dyret.