Gå til sidens indhold

Europæiske dyrlæger kæmper fortsat med dårlig trivsel

En nylig rapport fra den europæiske veterinærforening (FVE) peger på vedvarende udfordringer med stress og mental trivsel blandt dyrlæger i Europa. På trods af øget fokus på trivsel viser undersøgelser fra 2018 til 2023, at stressniveauet forbliver højt, og det mentale velvære er lavt. Især blandt nyuddannede og kvindelige dyrlæger er der en øget risiko for forringet mental trivsel på tværs af kontinentet. Læs rapporten her Veterinary Sciences | Free Full-Text | Veterinarian—Chasing A Dream Job? A Comparative Survey on Wellbeing and Stress Levels among European Veterinarians between 2018 and 2023 (mdpi.com)

I modsætning hertil ses der ikke de samme tendenser i Danmark, hvilket tilskrives de strukturerede arbejdsforhold i branchen. Dette inkluderer overenskomster, barselsorlov og muligheden for deltidsarbejde, som alle bidrager til et mere stabilt arbejdsmiljø for dyrlæger i Danmark. Den seneste trivselsrapport fra DDD fra 2022 viste også, at ansatte og ledere i klinisk praksis finder stor mening med arbejdet. Det er trivselsparametre som, hvorvidt medarbejderne oplever, at deres arbejdsopgaver er meningsfulde, interessante, inspirerende og bidrager til motivation, arbejdsglæde og selvtillid.

FVE har modtaget en bevilling fra Zoetis Foundation til at forbedre trivslen på dyrlægearbejdspladser. Dette projekt, der løber fra januar til december 2024, vil implementere forskellige tiltag, herunder en mentor/mentee-ordning, et vouchersystem til arbejdspladscoaching og ressourcer til mental trivsel samt mangfoldighed, lighed og inklusion (DEI).