Gå til sidens indhold

Ny dansk sundhedsmodel for hundeavl

I et banebrydende samarbejde har Den Danske Dyrlægeforening, Dyrenes Beskyttelse, DOSO, Dyreværnet og Dansk Kennel Klub forenet deres ekspertise for at adressere presserende problemer i avlspraksis, der har haft alvorlige konsekvenser for hundes velfærd og sundhed.

Scanstockphoto Image 4123245

Bekymringer om arvelige sygdomme og ekstremt udseende blandt visse hunderacer har skabt et presserende behov for handling. Derfor glæder det også Den Danske Dyrlægeforening, at emnet er en del af dyrevelfærdsaftalen »Sammen om dyrene«, som et bredt flertal i Folketinget indgik tidligere på året. En aftale, som blandt andet skal udmøntes i regler om avl af hunde.

Avl inden for visse hunderacer har desværre ført til, at mange hunde lider af sundheds- og vejrtrækningsproblemer. Dette på trods af, at dyrlæger og organisationer i årtier har arbejdet på at gøre hundeejere opmærksomme på de sundheds- og velfærdsmæssige problemer, usund avl medfører for dyrene.

Nu er der imidlertid kommet politisk fokus på problemerne både herhjemme og i resten af Europa.

- I Danmark har vi længe haft et godt og bredt samarbejde mellem organisationer, hvor sund avl er en mærkesag, siger Christine Fossing, formand for Den Danske Dyrlægeforenings Faggruppe Familiedyr.

- Det er derfor et helt naturligt skridt, at vi i Den Danske Dyrlægeforening er er gået sammen med DOSO (DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub om et udspil til en ny dansk sundhedsmodel, fortsætter hun.

Organisationernes udspil »Den danske hundemodel«, som netop er præsenteret for politikerne, baseres på følgende værdier:

  • Sundhed og velfærd er vigtigere end et specifikt udseende
  • Sundhed kræves ved avl af hunde
  • Velfærd kræves for hunde, der indgår i avl
  • Et register for hundes mulige sygdomme og sundhedsstatus
  • Ens vilkår for erhvervsmæssigt og privat hundeopdræt
  • Fokus på sunde hunde – også ved import.

Læs mere om udspillet her

Fokus skal være møntet på hundenes velfærd

DDD bakker op om regeringens initiativ om at indføre regler for avl af hunde og mener, at nye regler bør fokusere på overordnede aspekter, som fagligt set har en negativ indvirkning på dyrenes velfærd snarere end at begrænse sig til helt specifikke detaljer for en konkret race.

Der er altså behov for en tilgang til avlsproblemer, der adresserer mere end blot ekstremt udseende.

For at sætte handling bag ordene foreslår DDD indførelsen af en overordnet »fit to breed«-certificering, der ligner den, som allerede anvendes i flere andre lande.

En sådan certificering vil omfatte en klinisk undersøgelse hos en dyrlæge, der fokuserer på bestemte parametre og som resulterer i, at hunden enten inkluderes eller udelukkes fra avl.

Certificeringsordningen er endnu kun på tegnebrættet i Danmark og er blot én af de indsatser, der bør sættes i søen.

Læs mere: Hvordan skal en hund se ud for at have det godt?  

Udviklingen skal vendes nu

Sund avl kræver engagement fra alle parter, herunder opdrættere, dyrlæger, myndigheder og hundeejere. Med udspillet til en ny sundhedsmodel markerer Danmark sig som et foregangsland, hvor organisationer i fællesskab går ind i kampen for bedre forhold for vores elskede firbenede venner.

Christine Fossing udtaler:

- Vi må og skal have vendt udviklingen nu. Heldigvis mærker vi, at der er større bevidsthed hos både dyreejere, organiserede opdrættere og politikere, og ikke mindst vilje rundt om bordet til, at vi i fællesskab får sat nogle nye, gode initiativer i gang som fx certificeringsordningen.