Gå til sidens indhold

Klovens år: Gode råd om klovbeskæring fra specialist Gerard Cramer

Tirsdag aften (23.11) blev det tredje og sidste webinar i anledning af Klovens År afholdt.

COLOURBOX7205143

Oplægsholder Gerard Cramer, Minnesota, satte helt i tråd med ideen bag Klovens År fokus på samarbejdet mellem dyrlæge, klovbeskærer og landmand.
Igennem studier og data fik Gerard Cramer understreget, at tværfagligt samarbejde helt klart viser de bedste resultater af forbedret klovsundhed i besætninger.

Klovbeskæring er langt fra velbeskrevet i den videnskabelige litteratur, og det gælder både, hvilken metode der skal bruges, og hvornår der skal klovbeskæres.
Men Ifølge Gerard Cramer er timing vigtig, og han understregede også, at klovbeskæring har en negativ effekt på både mælkeydelse og koens adfærd.

Derfor er det en vigtig pointe, at kvægbesætninger kun skal klovbeskæres, hvis der er et reelt behov; raske køer skal forblive raske og halte køer skal blive bedre hurtigst muligt.

Gerard Cramer opdeler derfor køerne i 4 grupper, som har forskellige behov for klovbeskæring:

  1. Raske køer: Brug data fra besætningen og vurder, hvor ofte koen skal beskæres. Det er dog vigtigt med en årlig beskæring i forbindelse med afgoldning.
  2. Køer som er halte/har en klovlidelse: De skal beskæres, have fjernet løst horn og have en sko på. Der er også god effekt af behandling med NSAID.
  3. Tjek af behandlede køer: Der skal laves et system, hvor der rutinemæssigt tjekkes op på de behandlede køer. Det skal ske efter 4-6 uger. Her tjekkes lidelsen, løst horn fjernes, hvormed helingstiden reduceres. Det er også væsentligt at tjekke, at skoen endnu sidder som den skal.
  4. Køer der har haft en klovlidelse: Disse bør klovbeskæres hver 3-4 mdr. for at være på forkant og forhindre, at klovlidelsen opstår igen.

Under oplægget pointerede Gerard Cramer også vigtigheden af at finde de halte køer, så andelen af køer med kroniske klovlidelser ikke akkumuleres i besætningen.

For at vurdere klovsundheden i en besætning er det væsentligt at skelne mellem hvor mange køer, som får klovlidelser og hvor mange der kroniske gengangere.

Se videoer fra Klovens År på deres Youtube-kanal