Gå til sidens indhold

Kom godt i gang med dit arbejdsliv

Overgangen fra studieliv til arbejdsliv er en spændende tid, der kan være udfordrende, men det behøver ikke at være stressende. Læs her, hvordan du får en god start i dit første job.

DSC 6156

Studielivet på universitetet kan være fyldt med muligheder, men for nogle kan det også bringe stress med sig på grund af deadlines, eksamener og sociale forpligtelser.

Stress er en udfordring, som mange studerende og unge møder, og det er vigtigt at søge hjælp, hvis du føler dig overvældet. Rådgivningstjenester på universitetet eller professionelle kan give dig støtte, og deling af udfordringer med venner, familie eller kolleger kan også være gavnligt.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal henvende dig, kan du altid kontakte os i DDD. Vi står klar til at guide dig gennem din situation og vejlede dig om muligheder for at få den nødvendige støtte andre steder, hvis det er nødvendigt.

Kontakt DDD

Når du snart er færdiguddannet

Overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet kan være glat og givende, og det kan både du, vi/din forening og din kommende arbejdsgiver bidrage til.

DDD holder fx hvert år »Snart kandidatdag«, hvor du kan få svar på mange af de spørgsmål, der melder sig – blandt andet hvordan det er at være ansat som dyrlæge, om kontraktforhold, arbejdstid, forhandling mv. 

For at give dig et praktisk indblik i arbejdslivet tilbyder de kliniske faggrupper i DDD praktikophold, hvor du som studerende kan udforske forskellige fagområder og få en fornemmelse af, hvordan det er at arbejde i klinisk praksis.

Se lister med praktikværter her

Når du er nyuddannet

Når du er færdig som dyrlæge og skal begynde i dit første job, er det afgørende at forstå og acceptere, at læring fortsat er en naturlig del af processen. At kunne stille spørgsmål og samarbejde med erfarne kolleger er nøglen til at trives og udvikle sig i den nye arbejdskultur. Du har et langt arbejdsliv foran dig, som både vil byde på gode oplevelser og svære beslutninger – uanset hvilken branche du finder beskæftigelse i.

Her er fem råd til at undgå at blive overvældet i dit første job:

  1. Sørg for at forstå, hvordan en opgave skal løses, og spørg hellere en gang for meget end for lidt.
  2. Evaluer dine krav til udførelsen af opgaver og vær realistisk om evner og forventninger.
  3. Få klarhed over, hvad der er vigtigst, og tøv ikke med at søge råd fra kolleger og chefer.
  4. Tag fysiske tegn på stress og bekymringer alvorligt, tal med kolleger om det, og tag pauser for at genopbygge energi
  5. Skab en balance i din hverdag, der både tager højde for dine faglige ambitioner og realisme.

Hvis du ønsker flere tips og råd til at få en god start i dit første job, kan du læse mere her:

En god start og et godt arbejdsliv i praksis | Dansk Veterinærtidsskrift (dvt.ddd.dk)

»Nu er det mig, der er den« | Dansk Veterinærtidsskrift (dvt.ddd.dk)

»Man skal ikke være bange for den faglighed, man kommer med« | Dansk Veterinærtidsskrift (dvt.ddd.dk)

En mentor fra ADOs mentorordning kan også være en hjælp. Ideen er, at du som mentee indgår i et gensidigt læringsforløb, som består i sparring mellem dig og din mentor. Du kan både få råd og vejledning om udfordringer og ønsker i arbejdslivet og tale om emner, du måske ikke er tryg ved at vende med en kollega eller en chef.

Den Danske Dyrlægeforening er også din adgang til et stort netværk af dyrlæger, som du møder via faggrupperne, årsmødet eller kurser og arrangementer.

Tips til dig, der er nyuddannet og skal ud i dit første job

Der er mange ting, man skal hitte rede i, når man skal have sit første job. Det gælder blandt andet arbejdstid, løn, ferie og andre arbejdsvilkår. Sørg for at forstå betingelserne, inden du accepterer jobbet.

Her er en kort gennemgang af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på.

Kontakt

Ansatte Dyrlægers Organisation
Telefontid er mandag-torsdag: kl. 9-16 og fredag: kl. 9-15.