Gå til sidens indhold

Tag dine forholdsregler, hvis du behandler familiedyr fra Ukraine

Rabies udgør en særlig risiko lige nu, hvor mange ukrainske hunde og katte med ukendt vaccinationsstatus kommer til Danmark. Som dyrlæge skal du som det første hjælpe til med, at dyret holdes isoleret og registreres hos Fødevarestyrelsen.

Ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark med deres kat eller hund, skal som det første udfylde en formular på Fødevarestyrelsens hjemmeside og vil derefter blive kontaktet af en embedsdyrlæge.

Efter en embedsdyrlægens undersøgelse af dyret bliver dyreejeren vejledt af Fødevarestyrelsen, der også vil udlevere en skriftlig vejledning til ejeren efter dokumentkontrol og visitation af dyret.

Fødevarestyrelsen har i dag (24/3) præciseret, at dyret gerne må bryde isolationen, hvis der er behov for akut dyrlægehjælp - og som noget nyt - også når kravet om rabiesvaccination, ID-mærkning og blodprøver skal opfyldes. Dette er en lempelse i forhold til tidligere udmelding og sker ifølge Styrelsen af sikkerhedsmæssige, dyrevelfærdsmæssige og administrative årsager. Dyreejeren skal dog oplyse dyrlægen om, at dyret pt. holdes i isolation.

Flere dyrlæger ønsker at bidrage til vaccination af dyr fra Ukraine

Flere dyrlæger har allerede meldt sig på banen med et ønske om at bidrage til situationen og tilbyder bl.a. gratis vaccination, udtagelse af blodprøver og mikrochipning af dyr fra Ukraine.

For at gøre denne information tilgængelige for ukrainske dyreejere vil Dyrenes Beskyttelse efter aftale med Fødevarestyrelsen, DDD og andre dyreværnsorganisationer udarbejde en oversigt over danske dyrlæger, der stiller gratis ydelser til rådighed.

Dyrlæger, der ønsker at hjælpe ukrainerne uden beregning, kan derfor tilmelde sig hos Dyrenes Beskyttelse via dette link. I tilmeldingen kan man indikere, hvad man ønsker at bidrage med.

Dyrlæger, som håndterer kæledyr fra Ukraine og udfører tiltag såsom mikrochipning, rabiesvaccination og antistofblodprøve, skal sikre, at det først sker efter, at en embedsdyrlæge har tilset dyret, og at det sker i henhold til Fødevarestyrelsens skriftlige vejledning, som er sendt til dyreejeren. Dyrlægen kan derfor bede om at dyreejeren medbringer vejledningen.

Rabiesvaccination bør noteres i en sundhedsbog fremfor udstedelse af EU-pas

Dyrlæger, der vaccinerer hunde og katte mod rabies, opfordres til at notere vaccinationen i en sundhedsbog frem for et EU-selskabsdyrspas.

Denne opfordring kommer, da Ukraine er listet som et 3.-land, og EU-selskabsdyrspasset kun er beregnet til flytninger mellem EU-medlemsstater, og vil kun være relevant, hvis dyret skal rejse videre fra Danmark til andre EU-medlemsstater.

Vær opmærksom på, at dyreejeren skal indsende dokumentation for de udførte tiltag (mikrochipning, rabiesvaccination og rabiesantistofblodprøve) til Fødevarestyrelsen, da dokumentationen i sidste ende muliggøre en ophævelse af isolationen af dyret.

Opmærksomhed på risikoen for rabies

Da rabies, i modsætning til i Danmark, forekommer i Ukraine, er det vigtigt at kende symptomer på rabies hos dyr. Det kan være ændret adfærd, som fx savlen, synkebesvær, stemmeforandring, urenlighed, uro, forvirret opførsel, raserianfald/angrebslyst eventuelt afløst af perioder med sløvhed og tiltagende lammelser af især underkæbe og bagparti.

Symptomdebut kan dog variere alt fra 10 dage til 6 måneder efter smitte, så alle bør udvise agtpågivenhed i håndteringen af dyr med ukendt status.

Det gøres blandt andet ved at:

  • Undgå kontakt med spyt og savl. Mundkurv kan mindske risikoen for bid
  • Undgå at dyret kommer i unødig kontakt med øvrige mennesker og dyr
  • Dyret skal som udgangspunkt behandles på dyrets isolationssted.

Hvis en dyrlæge får mistanke om, at dyret kan være smittet med rabies, skal det straks anmeldes til Fødevarestyrelsen på email@fvst.dk eller telefon 7227 6900, hvorefter det videre forløb anvises. Undgå at håndtere dyret mere ned højst nødvendigt og tag dine forholdsregler.

Hvis du er blevet bidt af en hund eller kat fra Ukraine

I henhold til WHO er øjeblikkelig og grundig vask og skrub af bidsår essentielt og kan redde liv.

Efter grundig vask bør en læge straks kontaktes med henblik på opstart af post-exposure profylaktisk behandling.

Du kan læse mere om rabies og behandling på SSI’s hjemmeside

Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du følge med i de seneste oplysninger om situationen, og her findes også information på Ukrainsk samt plakatmateriale, ligesom vi løbende opdaterer DDDs informationsside til dyrlæger om dyr fra Ukraine