Gå til sidens indhold

Frivillig fratrædelse - særligt for offentligt ansatte

I forbindelse med offentlige sparerunder, er det muligt at forhandle sig til fordele med en aftale om såkaldt frivillig fratrædelse. Brug din lokale tillidsrepræsentant og ADO i forløbet.

Er der sparerunde, og overvejer du at fratræde din stilling frivilligt, skal du kontakte din tillidsrepræsentant eller ADO og høre om dine muligheder og rettigheder.

Mulige fordele ved frivillig fratrædelse

Ved en frivillig fratrædelse kan du indgå en aftale, der giver dig nogle fordele som fx:

  • Fratrædelsesbeløb 
  • Forlænget opsigelsesvarsel
  • Tjenestefrihed med løn eller indbetaling af ekstraordinære bidrag til pension
  • Outplacement-forløb som hjælp til næste skridt i arbejdslivet

Hvor gode vilkår, du kan få, afhænger af de konkrete forhold og arbejdsgiverens økonomiske ramme. 

Vær særligt opmærksom på

En aftale om frivillig fratrædelse, pensionering eller deltid kan have konsekvenser for dine rettigheder og muligheder i forhold til dagpenge, efterløn, pension og socialpension.

Alt efter hvad du har i støbeskeen, bør du tage kontakt til din a-kasse, din pensionskasse og/eller din bopælskommune for at undersøge konsekvenserne af en aftale. Inden du indgår den.

Aftalens konsekvenser for optjent ferie og eventuel afspadsering skal også afklares og bør indgå i aftalen. Så der ikke er tvivl om, hvad der gælder.

Mere om sparerunder

Når sparekniven er fremme, rækker en runde med frivillige fratrædelser ikke altid. Afskedigelser kommer som regel i kølvandet. Sådan står du, hvis du bliver fyret.