Gå til sidens indhold
På grund af implementering af nyt medlemssystem er der lukket for telefonkontakt til DDD fra den 18. - 25. juni FAQ

Obligatorisk mærkning af katte

Den Danske Dyrlægeforening arbejder for at sikre kattens status i det danske samfund med indførsel af obligatorisk mærkning. Det er på tide, at der tages ansvar for kattene.

Kattekillinger

I modsætning til fx hunde, heste og alle produktionsdyr er der paradoksalt nok ingen særlig dansk lov, der beskytter danskernes foretrukne kæledyr – katten.

En af konsekvenser ved manglende mærkning er, at ejer ikke kan kontaktes, hvis katten bliver kørt ned eller indleveret hos dyrlægen eller et internat.

Det sker hver eneste dag, at dyrlæger og dyreværnsorganisationer tager imod tamme katte "uden" ejer - og desværre er det et antal, der er i stigning. De første 11 måneder af 2019 har Dyrenes Beskyttelses internater set en stigning på 30 % i antallet af indleverede nødstedte katte sammenlignet med 2018. Andre organisationer melder om samme vækst i antallet af internatskatte – dvs. katte, som oftest ikke er mærkede eller registrerede, men som er tamme og derfor formentlig har en ejer et sted.

Antal indleverede nødstedte katte hos Dyrenes Beskyttelse fra 2016 til november 2019. Kilde Dyrenes Beskyttelse.

Mærkning baner vejen for ansvarligt ejerskab

Lovpligtig mærkning og registrering af katte burde være en selvfølge. Den Danske Dyrlægeforening mener, at kattene har krav på de samme rettigheder som fx hunde og opfordrer landets politikere til at gøre mærkning og registrering af katte lovpligtig.

Krav om mærkning og registrering vil gøre en forskel for kattene, idet de kan spores tilbage til en ejer. Dette sikrer, at katten kan komme hjem igen, hvis den er faret vild, eller afsløre, at der ikke er en ejer. Katten risikerer dermed ikke at blive efterladt eller løbe bort og overladt til en uvis skæbne i samme grad, som det er tilfældet i dag.

Vigtigst af alt vil lovpligtig mærkning af katte placere et ansvar hos ejeren og forhåbentligt medføre, at flere katteejere vil tage deres ejerskab mere alvorligt og sikre kattens sundhed. Derfor ønsker vi, at obligatorisk mærkning og registrering af katte bliver indført i Danmark – det er på tide, at der tages ansvar for kattene.