Gå til sidens indhold

Sund avl

Dyrlægeforeningen har fokus på sund avl af hunde og katte.

angelos-michalopoulos-742054-unsplash (1).jpg

Mange hunde og katte med flade næser lider af brachycephalt syndrom i en grad, som påvirker deres velfærd i negativ retning.

En stor australsk undersøgelse af fladnæsede hunderacer og deres sundheds- og velfærdsproblemer bekræfter, at hunde med flade næser har flere sygdomsproblemer end andre hunde. Problemerne inkluderer ikke kun luftvejslidelser – men også forøget risiko for komplikationer ved bedøvelse, neurologiske lidelser, hudlidelser, øjenlidelser, ortopædiske lidelser og adfærdsproblemer.

DDD arbejder på at fremme avlen af sunde dyr  

I 2019 gennemførte Den Danske Dyrlægeforening en undersøgelse af brachycephale hunde. Praktiserende dyrlæger fra hele landet deltog i undersøgelsen, hvor dyrlægerne vurderede forskellige anatomiske træk og generel sundhedsstatus - blandt andet hundens vejrtrækning, næsebor, kropsbygning og helbredsproblemer.

Undersøgelsen inkluderer racerne engelsk bulldog, fransk bulldog og mops.

Undersøgelsens resultaterne viser, at danske dyrlæger stadig ser mange brachycephale hunde med sundhedsmæssige problemer i klinikken. Det er først og fremmest vejrtrækningsbesvær, men også hud-, øjen- og ledproblemer. Undersøgelsen omfatter data fra 127 brachycephale hunde.

Kampagne: Stop dårlig avl

Undersøgelsen er en del af en kampagne, der skal oplyse både dyrlæger, opdrættere, hundeejere og den almene befolkning om, hvad de hver især kan gøre for at hjælpe med at forbedre sundhed og velfærd hos de brachy­cephale dyr. 

Kampagnens formål er at gøre nuværende og kommende ejere opmærksomme på de sundhedsproblemer, som de pågældende racer lever med som følge af deres fremavlede karaktertræk.

Kampagnen er blevet til i et samarbejde mellem Dansk Kennel Klub, Dyreværnet, Dyrenes Beskyttelse og Den Danske Dyrlægeforening. Håbet er, at vi med kampagnen kan øge forbrugernes bevidsthed og hjælpe dem med at træffe de rigtige valg, når der skal købes en sund og rask hundehvalp.

Brachycephalt syndrom

Brachycephalt syndrom er en betegnelse, der dækker over en række problemer, som opstår på grund af hundens flade ansigt og næse.

Syndromet består af en eller flere af følgende tilstande:

  • Forsnævrede næsebor
  • For lang blød gane
  • Udposning af luftposerne i struben
  • Forsnævret eller sammenklappet luftrør.

Alle de nævnte tilstande medfører, at hunden får svært ved at trække vejret, fordi der simpelthen er for lidt plads i luftvejene.

Hunde med brachycephalt syndrom lider i større eller mindre grad af besværet vejrtrækning, snorken, hoste, synkebesvær og motions-intolerance, og i de værste tilfælde kan man opleve cyanose (blåfarvning af tunge og gummer) og kollaps som følge af iltmangel.

På grund af de mange hudfolder og de store åbne øjne ser man også en øget risiko for hudbetændelse og øjeninfektioner hos disse hunde.