Gå til sidens indhold

Sund avl

Dyrlægeforeningen har fokus på sund avl af dyr.

angelos-michalopoulos-742054-unsplash (1).jpg

Mange hunde og katte med flade næser lider af brachycephalt syndrom i en grad, som påvirker deres velfærd i negativ retning. Men også andre dyrearter som fx kaniner kan lide under dårlig avl.

Undersøgelse af hunde

i 2018 blev en stor australsk undersøgelse af fladnæsede hunderacer og deres sundheds- og velfærdsproblemer publiceret. Undersøgelsen bekræftede hypotesen om, at hunde med flade korte og flade kranier har flere sygdomsproblemer end andre hunde. Problemerne inkluderer ikke kun luftvejslidelser – men også forøget risiko for neurologiske lidelser, hudlidelser, øjenlidelser, ortopædiske lidelser, komplikationer ved bedøvelse og adfærdsproblemer.

I 2019 gennemførte Den Danske Dyrlægeforening en undersøgelse af brachycephale hunde i Danmark. Praktiserende dyrlæger fra hele landet deltog i undersøgelsen, hvor dyrlægerne vurderede forskellige anatomiske træk og generel sundhedsstatus - blandt andet hundens vejrtrækning, næsebor, kropsbygning og helbredsproblemer.

Undersøgelsen inkluderede racerne engelsk bulldog, fransk bulldog og mops - både hunde med og uden stamtavle.

Undersøgelsens resultaterne viste, at danske dyrlæger stadig ser mange brachycephale hunde med sundhedsmæssige problemer i klinikken. Det er først og fremmest vejrtrækningsbesvær, men også hud-, øjen- og ledproblemer. Undersøgelsen omfattede data fra 127 brachycephale hunde.

DDD arbejder på at fremme avlen af sunde dyr 

Resultaterne af denne og andre undersøgelser understøtter Dyrlægeforeningens arbejde med at fremme sundere avl af blandt andet hunde, katte og kaniner, hvor deres karaktertræk volder sundhedsmæssige problemer.

Dyrlægeforeningens indsats for at fremme sund avl omfatter blandt andet:

  • At samarbejde med dyreværnsorganisationer, opdrættere og myndigheder om at fremme sund avl
  • At give høringssvar/input til lovgivning, herunder dyrevelfærdslovens bestemmelser
  • At skabe og bidrage til undersøgelser, der belyser problemerne og peger på løsninger
  • At deltage i debatter og arrangementer
  • At sikre efteruddannelse for dyrlæger
  • Oplysning til nuværende og kommende dyreejere om sunde dyr og avl, så de kan træffe de rette valg.

Kampagne: Stop dårlig avl

I 2020 lancerede Dyrlægeforeningen fx en kampagne, der oplyser både dyrlæger, opdrættere, hundeejere og den almene befolkning om, hvad de hver især kan gøre for at hjælpe med at forbedre sundhed og velfærd hos de brachy­cephale dyr. 

Kampagnens formål er at gøre nuværende og kommende ejere opmærksomme på de sundhedsproblemer, som de pågældende racer lever med som følge af deres fremavlede karaktertræk.

Kampagnen er blevet til i et samarbejde mellem Dansk Kennel Klub, Dyreværnet, Dyrenes Beskyttelse og Den Danske Dyrlægeforening. Håbet er, at vi med kampagnen kan øge forbrugernes bevidsthed og hjælpe dem med at træffe de rigtige valg, når der skal købes en sund og rask hundehvalp.