Gå til sidens indhold

Sund avl

Dyrlægeforeningen har fokus på sund avl af hunde og katte.

angelos-michalopoulos-742054-unsplash (1).jpg

Mange hunde og katte med flade næser lider af brachycephalt syndrom i en grad, som påvirker deres velfærd i negativ retning.

En stor australsk undersøgelse af fladnæsede hunderacer og deres sundheds- og velfærdsproblemer bekræfter, at hunde med flade næser har flere sygdomsproblemer end andre hunde. Problemerne inkluderer ikke kun luftvejslidelser – men også forøget risiko for komplikationer ved bedøvelse, neurologiske lidelser, hudlidelser, øjenlidelser, ortopædiske lidelser og adfærdsproblemer.

DDD arbejder på at fremme avlen af sunde dyr  

I 2019 har DDD gennemført en undersøgelse af brachycephale hunde. Praktiserende dyrlæger over hele landet deltog i undersøgelsen, hvor dyrlægerne vurderede forskellige anatomiske træk og generel sundhedsstatus - bl.a. hundens vejrtrækning, næsebor, kropsbygning og helbredsproblemer.

Undersøgelsen inkluderer racerne engelsk bulldog, fransk bulldog og mops.

Undersøgelsens resultaterne, der er publiceret i Dansk Veterinærtidsskrift december 2019, viser, at danske dyrlæger stadig mange brachycephale hunde med sundhedsmæssige problemer i klinikken. Det er først og fremmest vejrtrækningsbesvær, men også hud-, øjen- og ledproblemer. Undersøgelsen omfatter data fra 127 brachycephale hunde.

Undersøgelsen er en del af en kampagne, der skal oplyse både dyrlæger, opdrættere, hundeejere og den almene befolkning om, hvad de hver især kan gøre for at hjælpe med at forbedre sundhed og velfærd hos de brachy­cephale dyr.