Gå til sidens indhold

Import af hunde

Import af hunde til Danmark er ikke uden sundhedsmæssige risici for andre hunde og mennesker. Den Danske Dyrlægeforening ønsker et importforbud af gadehunde.

Scanstockphoto Image 901028

Når hunde krydser landegrænser øges risikoen for indførsel af alvorlige sygdomme til Danmark. Disse sygdomme kan potentielt smitte både hunde og mennesker.

For at imødegå denne risiko opfordrer Den Danske Dyrlægeforening kommende hundeejere til at foretage en grundig forberedelse, inden de anskaffer sig en hund fra andre lande. Det er vigtigt at undersøge de mulige smitterisici, der kan være forbundet med at indføre en udenlandsk hund til Danmark. Tjek Fødevarestyrelsens guide til rejse med kæledyr.

Hundeejere bør ligeledes forberede sig på den potentielle smitterisiko, som familiens hund kan udsættes for under en udlandsrejse. Ved at konsultere en dyrlæge inden rejsen kan man få afklaret, hvilke smitterisici der er til stede, og derved forebygge, at den medrejsende hund bliver inficeret med alvorlige og muligvis livstruende sygdomme.

DDD ønsker et importforbud af gadehunde

Norge indførte i 2018 et forbud mod import af gadehunde. Forbuddet gælder kun hunde, der ikke har været i privat varetægt i mindst seks måneder inden importen.

Med baggrund i de norske erfaringer og undersøgelser mener Den Danske Dyrlægeforening, at Danmark bør følge Norges eksempel. Undersøgelserne dokumenterer risiko for at indføre en række alvorlige og smitsomme sygdomme til Danmark - og ligeledes at der er grund til bekymring i forhold til, om alle importerede hunde opfylder importkravene.

Det er vanskeligt at kontrollere hundenes reelle sundhedstilstand forud for en import, og derfor mener vi, at et forbud lig det norske er den bedste løsning.

Import af gadehunde til Danmark

I en undersøgelse fra Københavns Universitet har man set nærmere på importen af gadehunde til Danmark. Hvor mange er der, og hvem står bag importerne? Hvilke forhold kommer de fra i deres oprindelseslande? I hvilken grad lider de under sygdoms- og adfærdsproblemer? I hvilket omfang udgør de en smittefare for danskopdrættede hunde?

Undersøgelsen involverede også en spørgeskemaundersøgelse blandt dyrlæger i familiedyrspraksis, der tilsammen har undersøgt 4.549 formodede gadehunde importeret til Danmark samt interviews med dyrlæger med særlig erfaring med gadehunde.

Læs artiklen: Import af gadehunde til Danmark