Gå til sidens indhold

Øjenpaneldyrlæger

Øjenpaneldyrlæger og specialdyrlæger i øjensygdomme har en omfattende viden og erfaring med diagnosticering af øjensygdomme.

Forside Foto 1.jpg

Øjenpaneldyrlæger indgår som medlemmer af Den Danske Dyrlægeforenings Øjenpanel, der udfører øjenundersøgelser af avlsdyr. Specialdyrlæger i øjensygdomme har en yderligere uddannelse i avanceret behandling af øjensygdomme.

Som dyreejer kan man henvende sig direkte til en øjenpaneldyrlæge og en specialdyrlæge i øjensygdomme – der er ikke krav om henvisning fra en alment praktiserende dyrlæge.

Hvad er en øjenpaneldyrlæge? 

En øjenpaneldyrlæge har gennemgået et fælles nordisk uddannelsesforløb i diagnostik af arvelige og ikke arvelige øjensygdomme.

Uddannelsesforløbet varer typisk fire til seks år. Som en del af uddannelsesforløbet skal aspiranten via øjenundersøgelser diagnosticere mindst 1.000 hunde sammen med en autoriseret øjenpaneldyrlæge og mindst 100 hunde sammen med en international øjenspecialist. Yderligere stilles der krav om deltagelse i internationale kurser og møder, hvor både diagnostik og behandling indgår.

Øjenpaneldyrlæger er godkendte til at udstede fælleseuropæiske attester om arvelige øjensygdomme.

Du kan læse mere om øjenpaneldyrlæger på hjemmesiden for Dansk Selskab for Veterinær Ophthalmologi dsvo.dk 

Her kan du også se en liste over godkendte øjenpaneldyrlæger

Hvad er en specialdyrlæge i øjensygdomme?

En specialdyrlæge i øjensygdomme er typisk en øjenpaneldyrlæge, der har gennemført en videreuddannelse - typisk på et udenlandsk universitet. Foruden at kunne diagnosticere øjensygdomme kan specialdyrlægen også udføre avanceret medicinsk og kirurgisk behandling af øjensygdomme.

Danske specialdyrlæger i øjensygdomme uddannes efter gældende regler om specialdyrlæger, som du kan læse mere om på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Når dyrlægen er autoriseret som specialdyrlæge af Fødevarestyrelsen, må dyrlægen kalde sig specialdyrlæge i oftalmologi hos hund og kat eller øjendyrlæge.

Se listen over specialdyrlæger i Danmark

Bemærk - det er dyrlægens eget ansvar at orientere Den Danske Dyrlægeforening om udnævnelsen til øjenpaneldyrlæge samt om evt. ændringer i ansættelsessted/mail.

Kontakt

Karin Melsen
Dyrlæge, fagpolitisk konsulent

Politik / Kommunikation

Karin