Gå til sidens indhold

Vigtigt at vide, når du skal anskaffe kat

At tilføje en kat til din familie kan være berigende, men det kræver også nøje overvejelser og forberedelse. Her er nogle vigtige ting at huske på, inden du beslutter dig for at få en kat som kæledyr.

20944639 L Normal None

Find den rigtige kat

Katte kan have forskellige personligheder og behov, og kan blive meget gamle - i nogle tilfælde mere end 20 år. Det er derfor vigtigt at overveje, om katten passer ind i dine fremtidsplaner, dine boligforhold og livsstil generelt. Har du andre dyr, herunder katte, bør du overveje, om de kan gå sammen.

Før du får en kat, er det en god idé at tale med din dyrlæge for at få rådgivning og vejledning. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at vælge den rette kat, give dig oplysninger om pasning og pleje samt svare på eventuelle spørgsmål eller bekymringer, du måtte have.

Tag dig tid til at beslutte dig

At få en kat er en stor beslutning, så tag dig tid til at tænke grundigt over det. Undgå at lade dig presse af tilbud eller impulsivt køb. Det er vigtigt at vælge den rigtige kat, så du og din nye kammerat kan nyde et langt og lykkeligt liv sammen.

Hvor får du katten fra?

Når du leder efter en kat, er der en række ting, du kan se efter. Der findes mange katte på de danske internater, og du kan derfor overveje, om en af disse kan blive din næste kat. Disse vil typisk være sundhedsundersøgte, neutraliserede og mærkede, inden du modtager katten.

Du kan også besøge opdrættere eller private, der sælger katte og killinger. Du bør generelt have fokus på, at katten er sundhedsundersøgt af en dyrlæge, om den er kastreret/steriliseret, mærket og registreret - og at katten i øvrigt virker imødekommende og sund.

Kattekrav og omkostninger

Når du anskaffer en kat, er det vigtigt, at I kommer godt fra start sammen. At have kat indebærer også både faste og potentielt uforudsete omkostninger resten af dens liv. Det gælder fx forebyggelse i form af vaccination og neutralisering (sterilisation/kastration), foder, plejeartikler, dyrlægebesøg og eventuelle behandlinger ved sygdom eller uheld. Det er vigtigt at budgettere med disse udgifter, så du kan sikre din kats sundhed og trivsel. Du kan også tegne en forsikring på din kat.

Husk at få din kat mærket og registreret

Hver år indleveres mange tusinde katte til danske internater. Katte, der tydeligvis har en ejer, som dog ikke kan findes. Det er derfor vigtigt, at du får mærket og registreret din kat i et register. 

Mærkning og registrering muliggør sporing tilbage til dig som ejer. Dette betyder, at hvis en kat farer vild eller bliver fundet, kan den hurtigt genforenes med sin familie. Det reducerer også risikoen for, at katten ender som en forladt eller hjemløs kat.

Læs mere om obligatorisk mærkning af katte

Overvejelser, inden du køber kat

Tænker du eller familien på at få en kat, er der mindst seks ting, du bør overveje:

  1. Passer din bolig til at have kat?
  2. Har du tid til at aktivere katten hver dag?
  3. Hvem skal passe katten, når du er på ferie?
  4. Har du råd til dyrlægeregninger?
  5. Passer en kat ind i dine fremtidsplaner?
  6. Hvor skal du købe katten fra?

Den Danske Dyrlægeforening har samarbejdet med Fødevarestyrelesen om siden Klar til kat, hvor du kan tjekke, om du og familien er klar til kat: www.fvst.dk/klar-til-kat