Lægemidler til dyr
Lægemidler til dyr anvendes til at behandle sygdomme hos alle dyrearter. Da der er begrænset antal produkter, der er markedsført som lægemidler til dyr i Danmark, kan det i nogle tilfælde blive nødvendigt at finde alternative lægemidler for at gennemføre en specifik behandling.
Nedenfor finder du information for at du som dyrlæge overholder gældende regler og lovgivning vedrørende lægemidler til familiedyr.
Lovstof og regler generelt.
Om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr
Vejledning til veterinærlægemiddelforordningen og dyrlægebekendtgørelsen
Bekendtgørelse om recepter og dosisdispensering af lægemidler (retsinformation.dk)
Udlevering af medicin, der ikke er markedsført i Danmark
Lægemiddelstyrelsen kan tillade salg eller udlevering af medicin, der ikke er markedsført i Danmark. Det kræver en udleveringstilladelse til medicinen. Udleveringstilladelser gives kun til lægemidler, der er fremstillet af medicinalvirksomheder.
Har du en NemID (i form af en medarbejdersignatur eller NemID privat til erhverv-løsningen), kan du sende ansøgningsskemaet til Lægemiddelstyrelsen digitalt ved at klikke på 'Signer' nederst i formularen. Styrelsen opfordrer til brugen af digitale ansøgninger, fordi det gør sagsbehandlingstiden kortere.
Du finder hjælp til regler og ansøgning på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.
Ansøgning om udleveringstilladelse til medicin til dyr (laegemiddelstyrelsen.dk)
Dyrlægen får tilsendt svaret på ansøgningen, og skal selv give apoteket besked ved at lægge en kopi af udleveringstilladelsen ved recepten.
Ansøgninger til magistrelle lægemidler
Magistrelle lægemidler er jf. lægemiddelloven defineret ved at være lægemidler, der tilberedes på et apotek til den enkelte patient eller det enkelte dyr efter recept fra en læge eller en dyrlæge.
Der findes en liste over tilladte magistrelle lægemidler (Bilag 2 i Bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering m.v. af lægemidler til dyr (retsinformation.dk)), som man ikke behøver at søge dispensation til.
Dyrlæger kan – i helt særlige tilfælde - søge dispensation til anvendelse af et magistrelt lægemiddel, som ikke står listet i bilag 2 til Bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr.
Ansøgning om tilladelse til brug af magistrelt fremstillede lægemidler (apoteksfremstillet) til dyr sendes til Fødevarestyrelsen. Du finder en vejledning her
Fakturering af lægemidler
Af § 40 i dyrlægebekendtgørelsen (Bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering m.v. af lægemidler til dyr (retsinformation.dk)) fremgår det, at der på regninger fra dyrlægen skal anføres beløbet for hvert enkelt lægemiddel med særskilt angivelse af lægemidlets navn og mængde, samt hvorvidt lægemidlet er anvendt eller udleveret.
Det er derfor ikke muligt, at fakturere ”en pakke” uden yderligere specifikationer, selvom dyrlægen har ført optegnelser i journalen.
Der må samtidig ikke gives rabat på hele fakturaen; de faste priser (forbrugerprisen) på medicin skal anvendes, når det gælder medicin til andre dyr end produktionsdyr jf. § 37 i dyrlægebekendtgørelsen.
Autoudfyldte ansøgninger
På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside finder du aoutoudfyldte ansøgningsformularer til de lægemidler, som mange dyrlæger ansøger om.
Find dem her