Onkologidyrlæger
Onkologidyrlæger har en omfattende viden og erfaring med diagnosticering og behandling af cancer hos kæledyr.
Cancer hos dyr er ligesom hos mennesker en sygdom, hvor cellerne begynder at vokse ukontrollabelt og danner ondartede tumorer. Disse tumorer kan forekomme i forskellige organer og væv hos dyr og kan have lignende symptomer som hos mennesker, såsom vægttab, nedsat appetit og ændringer i adfærd.
Veterinærbehandling og behandlingsmuligheder varierer afhængigt af tumorens type, størrelse og placering samt dyrets generelle sundhedstilstand.
Målet med veterinær kemoterapi at forlænge dyrets liv med god livskvalitet.
Som dyreejer kan man henvende sig direkte til en certificeret onkologidyrlæge – der er ikke krav om henvisning fra en alment praktiserende dyrlæge.
Hvad er en certificeret onkologidyrlæge?
Onkologidyrlæger kan efter at have gennemført specialiseringsmodulerne og et masterprojekt inden for onkologi på masteruddannelsen i klinisk familiedyrsvidenskab ved KU SUND blive godkendt som certificeret onkologidyrlæge af Den Danske Dyrlægeforening. Certificeringen betyder, at dyrlægerne hvert femte år skal dokumentere, at de vedligeholder deres faglige kompetencer og færdigheder og praktiserer inden for onkologiområdet.
Den Danske Dyrlægeforening godkender også klinikker, der ønsker at tilbyde veterinær cytostatika-behandling af hunde og katte.
Certificering og recertificering af både onkologidyrlæger og klinikker sker i samarbejde med Institut for Klinisk Veterinærmedicin på KU SUND.
Du kan se en liste over certificerede onkologidyrlæger på hjemmesiden for Dansk Selskab for Veterinær Onkologi.