Gå til sidens indhold

Veterinæruddannelsen

Danske dyrlæger uddannes på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet (KU SUND).

Anne Frank vom Braucke.jpeg

Uddannelsen til dyrlæge (veterinær) varer 5 1/2 år og kræver enten en studentereksamen (STX, HTX eller HHX), HF eller en tilsvarende ungdomsuddannelse. Der er endvidere krav om særligt niveau i matematik, fysik og kemi.

Uddannelsen slutter med veterinæreksamen og titlen cand.med.vet. På grundlag af denne eksamen tildeler Fødevarestyrelsen - efter ansøgning - autorisation som dyrlæge.

Der er adgangsbegrænsning til uddannelsen. Hvert år optages ca. 180 studerende på dyrlægestudiet, og et ansøgertal på 500-600 er ikke ualmindeligt. Der kræves derfor et højt karaktergennemsnit for at blive optaget på uddannelsen.

Yderligere information om optagelsesbetingelserne finder du hos KU SUND.

Dyr, kontrol og forskning
Autorisation som dyrlæge giver adgang til arbejde som dyrlæge i klinisk praksis. Her arbejder den praktiserende dyrlæge primært med produktionsdyr og familiedyr som fx hunde, katte eller heste.

Læs også: Information om dyrlægen 

Derudover er mange dyrlæger beskæftiget med kødkontrol samt kontrol af fødevaresikkerhed og dyrevelfærd enten på slagterier eller i fødevarekontrollen under Fødevarestyrelsen.

Ligeledes er en hel del dyrlæger ansat som forskere og undervisere, og andre i statsadministrationen, herunder i veterinærkontrollen.

Endelig arbejder mange dyrlæger i husdyrbrugsorganisationer og indenfor life science fx i biotek og medicinalvirksomheder.

Arbejdsløsheden blandt dyrlæger er forholdsvis lav sammenlignet med andre akademiske uddannelser.