Gå til sidens indhold

Obligatorisk mærkning af katte

Den Danske Dyrlægeforening arbejder for at sikre kattens status i det danske samfund med indførsel af obligatorisk mærkning og registrering. Alt for mange katte kan ikke komme hjem til sine ejere, men overlades i stedet til et kummerligt liv.

svigtkatteny.jpg

Den Danske Dyrlægeforening har igennem flere år argumenteret for at sikre kattens status i det danske samfund med indførsel af obligatorisk mærkning. For i modsætning til fx hunde, heste og alle produktionsdyr er der ingen særlig dansk lov, der beskytter danskernes foretrukne kæledyr – katten.

En af konsekvenser ved manglende mærkning er, at ejer ikke kan kontaktes, hvis katten bliver kørt ned eller indleveret hos dyrlægen eller et internat.

Det sker hver eneste dag, at dyrlæger og dyreværnsorganisationer tager imod tamme katte "uden" ejer - og desværre er det et antal, der er i stigning. 

Mærkning baner vejen for ansvarligt ejerskab

Lovpligtig mærkning og registrering af katte burde være en selvfølge. Den Danske Dyrlægeforening mener, at kattene har krav på de samme rettigheder som fx hunde og opfordrer landets politikere til at gøre mærkning og registrering af katte lovpligtig.

Krav om mærkning og registrering vil gøre en forskel for kattene, idet de kan spores tilbage til en ejer. Dette sikrer, at katten kan komme hjem igen, hvis den er faret vild, eller afsløre, at der ikke er en ejer. Katten risikerer dermed ikke at blive efterladt eller løbe bort og overladt til en uvis skæbne i samme grad, som det er tilfældet i dag.

Vigtigst af alt vil lovpligtig mærkning af katte placere et ansvar hos ejeren og forhåbentligt medføre, at flere katteejere vil tage deres ejerskab mere alvorligt og sikre kattens sundhed. Derfor ønsker vi, at obligatorisk mærkning og registrering af katte bliver indført i Danmark – det er på tide, at der tages ansvar for kattene.

Incitamentsordning i 2021

Der er desværre ikke for nuværende politisk opbakning for en egentlig kattelov, og derfor ingen krav om at katte skal mærkes og registreres. Imidlertid trådte nye regler i Lov om mark - og vejfred i kraft 1. juli 2021. Disse regler betyder, at katte, der ikke er mærkede med enten øremærke, chip eller halsbånd nu ikke længere skal fremlyses i 72 timer (ved fx efterlysning af ejer online), men kan tages op og  videreformidles med det samme. Er katten mærket og registreret, kontaktes ejeren, der har 24 timer til at reagere.

For dig som katteejer betyder det, at du skal sørge for at få ID-mærket og registreret din kat hurtigst muligt, hvis du ikke vil risikere at miste ejerskabet af den. Du kan tale med din lokale dyrlæge om, hvilke muligheder, der er for mærkning og registrering eller læse mere på Det Danske Katteregister 

Ordningen evalueres i efteråret 2023. I den forbindelse har DDD sammen med flere dyreværnsorganisationer udgivet en rapport, der beskriver lovændringernes effekt - eller mangel på samme. Du kan læse hele rapporten her.

Fordele ved at have sin kat mærket og registreret

  • Din kat bliver ikke forvekslet med en ejerløs kat og bragt til et internat
  • Din kat kan komme hjem til dig igen, hvis den bliver væk fra dig, da man kan aflæse øremærket eller chipnummeret og dermed finde dig i registret
  • Dyrlægen kan straks kontakte dig og sætte en behandling i gang, hvis din kat bliver bragt skadet ind på klinikken 
  • Mærkningen viser, at denne kat har en ansvarlig ejer.