Gå til sidens indhold

Ferie og sygdom

Det er ikke ligegyldigt, om du bliver syg lige op til din ferie eller under din ferie. Få styr på, hvordan du er stillet.

COLOURBOX12593389

Bliver du syg den dag du går på ferie, får du erstatningsferie

Er du sygemeldt, når din ferie begynder, er du teknisk forhindret i at holde ferie.

For hver dag du i forlængelse heraf er syg i din ("forhindrede") ferie, får du en dags erstatningsferie.

Bliver du rask efter fx to dage, skal du selvfølgelig melde dig rask. Så har du automatisk ret til to dages erstatningsferie.

Bliver du først syg under din ferie, får du karens

Var du rask, da du gik på ferie, men bliver syg derefter - fx på din anden feriedag - får du ikke automatisk erstatningsferie for hver sygedag. Du kommer i karens i op til fem dage. Det betyder, at du bruger nogle af dine feriedage, selv om du er syg.

  • Erstatningsferie efter karens

    Erstatningsferie efter karensperioden – sådan gør du

    Er du syg i fx 8 dage midt under din ferie, kan du få erstatningsferie for de sygedage, der ligger ud over karensperioden på fem dage. Her altså tre dages erstatningsferie.

    OBS!

    Det er alfa og omega, at du melder dig syg til din arbejdsgiver på første sygedag. Samme dag skal din læge også dokumentere, at du er syg. Det gør han med en såkaldt friattest, som du selv skal betale for.

    Er du i udlandet, skal du se en lokal læge på din første sygedag. Også her skal du få skriftlig dokumentation på din sygdom.

    Når du er frisk igen, skal du huske at melde dig rask. Vil du bytte resten af din ferie ud med erstatningsferie, skal du selvfølgelig møde på arbejde, så snart du er rask. Din erstatningsferie skal du som udgangspunkt holde inden for den aktuelle ferieafholdelsesperiode.

  • Flyt ferien ved feriehindring

    Du har mulighed for at flytte hele ferien efter fx et par dage som ”feriehindret”

    Det er et krav, at du stiller dig til rådighed for din arbejdsgiver (går på arbejde), så snart du er rask, hvis du vil flytte hele din ferie. Giv straks din arbejdsgiver besked.

    Bliver du "feriehindret" i forbindelse med hovedferien (fra 1.maj til 30. september), har du krav på at få din erstatningsferie inden for hovedferieperioden.

    Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan du få ferien udbetalt i stedet for.

    Selvfølgelig er det også en mulighed, at du og din arbejdsgiver aftaler, at du holder hovedferien efter 30. september og inden ferieperioden udløber 31. december. 

Er du i tvivl om reglerne om ferie og sygdom, kan du altid kontakte ADO på telefon 3871 0888 eller mail ado-forhandling@ddd.dk.