Kaniner og andre eksotiske hobbydyr
Faggruppe Familiedyr ønsker at udbrede viden om pasning og hold af kaniner og andre eksotiske hobbydyr. Målet er øge velfærden hos dyrene og understøtte dyrlægernes arbejde i klinikkerne.
Kaninens Dage
Faggruppe Familiedyr og Center for Forskning i Familiedyrsvelfærd (KU) lancerer den 14.-16. august 2023 en stor kaninvelfærds-oplysningskampagne, som er målrettet detailhandlen (inkl. dyrehandlere/foderstof), veterinære branche, NGO'er og den almene befolkning.
I uge 32 er der udsendt en mail til alle dyrlæger med information om kampagnen.
Med flere konkrete tiltag ønsker Faggruppe Familiedyr at sætte fokus på kaniner. Det handler både om at forberede de praktiserende dyrlæger bedst muligt til at tage imod dyrene i klinikken og fokus på, hvordan dyreejere bedst tilgodeser kaninens sociale-, næringsmæssige- og fysiske behov, og dermed sikrer god dyrevelfærd.
Nogle af de store udfordringerne er, at alt for mange kaniner fodres forkert, ikke får den pasning, pleje og berigelse, som de har brug for, og lever alene på alt for lidt plads. Det vil Faggruppe Famliedyr gerne ændre på med denne fokuserede indsats.
På siden her har Faggruppe Familiedyr derfor samlet en række anbefalinger og guidelines, som er udarbejdet i faggruppens regi, og som kan bruges af dyrlæger i praksis i deres arbejde for at klæde dyreejerne bedre på til at holde kaniner under de rette betingelser. Vejledningerne omfatter også andre eksotiske hobbydyr, der ligesom kaniner også er i særlig risiko for fejlernæring eller forkert pasning på grund af manglende eller fejlagtig vejledning.
Siden opdateres løbende.
-
Dyrlægers brug af lægemidler til kaniner
Da kaniner betragtes som produktionsdyr i forbindelse med anvendelse af lægemidler til dyr, må dyrlægen som udgangspunkt kun behandle med lægemidler, der har en fastsat MRL værdi.
Pr. 1. juli 2023 træder nye regler i kraft, der giver dyrlæger mulighed for at behandle kælekaniner med lægemidler uden fastsat MRL, når dyrlægen samtidig udleverer skriftlig information til dyreejeren.
Den information kan hentes her
Kaninejere, der holder op til 5 voksne kaniner, der ikke skal indgå i konsumkæden, er desuden undtaget fra kravet om medicinhåndteringskursus.
Læs mere om reglerne her
-
Vaccinationsanbefalinger - familiekaniner
Der er intet lovkrav om, at kaniner skal vaccineres. Det samme gælder ved rejse til udlandet. Trods dette manglende lovkrav anbefales det alligevel, at kaniner vaccineres.
Læs her om hvilke sygdomme der kan vaccineres imod - og hvilke kaniner der bør vaccineres.
-
Den store pølleguide
Kaniners afføring er den bedste sladrehank, når det kommer til at afsløre, hvad den faktisk æder, og om den er sløj.
-
Kaninforedrag: Fodring og sundhed hos kaniner
Link til download af foredrag: Fodring og sundhed hos kaniner
Foredraget kan bruges til en infoaften om kaniner til klienterne.
- Artikler
-
Holdningspapir vedrørende fodring af kælekaniner
Kaniner bliver mere og mere populære som kæledyr i Danmark, med deraf følgende flere kaninpatienter i klinisk smådyrspraksis. Det er derfor essentielt at danske dyrlæger kan vejlede klienten i optimal fodring og pasning.
Men dyrlægerne er ikke de eneste der har et ansvar. Detailhandlen sælger i dag et store mængder foder og supplementer der er direkte associeret med patologiske tilstande hos kaniner. Detailhandlen er oftest de første til at rådgive kaninejeren, og vejledes der i suboptimal fodring kan skaderne være uoprettelige når først dyret tilses af en dyrlæge. Dette holdningspapir er derfor i høj grad også rettet mod detailhandlen og industrien, så vi i fællesskab kan føre kaninejerne på rette vej til at give deres kæledyr et langt, godt og sundt liv.
Kaniner som familiedyr på dyreetik.ku.dk
Videncenter for Dyrevelfærd (ViD) har i samarbejdet med Faggruppe Familiedyr lanceret en dedikeret kaninside, hvor man kan hente et bredt udvalg af informationer om alt fra kaninens fodring, pasning, neutralisering, social adfærd, generelt adfærd, adfærdsproblemer til behov for aktivering.