Gå til sidens indhold

Vær opmærksom på coronarestriktioner, inden du rejser på sommerferie

Sommerferien nærmer sig, og det er vigtigt, at du husker at holde fri, når du har ferie, men inden du glemmer alt om arbejde, skal du overveje dine ferieplaner – du risikerer nemlig at blive fyret, hvis du ikke tænker dig om.

Colourboxferie

Selvom vi er langt i processen med at genåbne Danmark, og blandt andet grænserne er åbne igen, betyder det ikke, at coronakrisen er forbi – den rækker langt ind i den kommende sommerferie, og hvis du ikke er opmærksom, risikerer du, at din ferie kan koste dig dit job.

Trods åbne grænser fraråder Udenrigsministeriet nemlig stadig ikke-nødvendige rejser til en række lande, og hvis du alligevel vælger at rejse til landene på den liste, anbefaler sundhedsmyndighederne, at du skal gå i karantæne, når du vender hjem. Desuden kan din arbejdsgiver have regler om karantæne efter rejser.

Samtidig har din arbejdsgiver også krav på, at du møder på arbejde igen efter din ferie, og du har ikke ret til at arbejde hjemmefra i stedet. Hvis du vælger at holde sommerferie i et land på Udenrigsministeriets liste over lande, hvor ikke-nødvendige rejser til frarådes, er det derfor vigtigt, at du sørger for, at karantænen kan rummes inden for den aftalte ferieperiode.

Kan den ikke det, risikerer du at blive trukket i løn under karantæneperioden og i værste fald blive fyret på grund af udeblivelse fra arbejdet. 

Bliver du syg med COVID-19 under eller efter en ferie til et land, som Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til, er der også en risiko for, at din arbejdsgiver kan betragte det som selvforskyldt sygdom, hvorfor du ikke vil have ret til løn under sygdommen.

Din arbejdsgiver kan også have en regel, der direkte forbyder ansatte at rejse til lande, som Udenrigsministeriet fraråder, og bryder du den, kan du blive bortvist og miste dit job bare for at rejse af sted. 

Derfor er det meget vigtigt, at du taler med din arbejdsgiver, hvis du er den mindste smule i tvivl om, hvilke regler der gælder for rejser på din arbejdsplads.

Kan en coronakarantæne ikke ligge i din ferieperiode, kan du prøve at indgå en aftale med din arbejdsgiver om hjemmearbejde eller brug af frihed uden løn i en periode efter din ferie.