DDD: Nu tager vi et afgørende opgør med ekstrem hundeavl
Nu tages et historisk skridt for danske hundes sundhed: Fødevareminister Jacob Jensen vil fastsætte klare kriterier for, hvornår avl er forsvarligt – og hvornår den skader dyrene. DDD har i årevis kæmpet for at bekæmpe ekstrem avl, der forringer dyrenes sundhed og velfærd, og ser ministerens udmelding som et afgørende gennembrud for hundevelfærden.
Nu skal det være slut med at avle hunde til et liv med dårligt helbred – vejrtrækningsproblemer, dårlige led, svækket hjerte og hulrum i rygraden skal ikke længere være en del af hundes genetiske arv. Det mener fødevareminister Jacob Jensen, der nu vil sætte en stopper for ekstrem avl.
- Det er meget glædeligt at høre ministerens klare udmelding. Det er et afgørende skridt i kampen mod den syge avl, der i årevis har givet hunde et liv i smerte. Nu skal vi sikre, at lovgivningen bliver skarp og håndhævet, så vi for alvor kan vende udviklingen, siger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof.
DDD har spillet en nøglerolle
Initiativet til at fastsætte avlsmål udspringer af Danmarks første dyrevelfærdsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i februar 2024.
På initiativ fra DDD blev der tidligt i processen nedsat en tværgående arbejdsgruppe for at sikre, at beslutningerne bygger på solid veterinærfaglig viden. Dette har ført til et samarbejde mellem myndigheder, dyreværnsorganisationer og avlsorganisationer, hvor DDD har spillet en central rolle i at bringe fagligheden ind i beslutningsprocessen.
De konkrete forslag fra fødevareministeren bygger blandt andet på initiativet Den danske hundemodel, som DDD har udviklet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, DOSO, Dyreværnet og Dansk Kennel Klub. Modellen understreger, at hundes sundhed og velfærd skal vægte højere end udseendemæssige idealer, og at alle hundeavlere har ansvar for at undgå genetiske sygdomme.
Reglerne skal skabe positiv forandring – ikke forbud
De nye regler gælder for alle hundeavlere i Danmark, uanset om de er private eller professionelle. Ifølge udspillet er formålet ikke at forbyde specifikke hunderacer, men at sætte en stopper for avl, der giver hundene lidelser.
DDD håber, at både hundeejere og opdrættere vil tage de nye regler til sig og bidrage til en sundere og mere ansvarlig hundeavl i Danmark.
- Alle hunde fortjener at trække vejret uden besvær, løbe uden smerter og leve et liv uden unødig lidelse. Med de nye regler har vi en historisk mulighed for at stoppe den ekstreme avl, der har kostet så mange hunde deres sundhed. Nu handler det om, at vi som samfund tager ansvar – hundenes fremtid ligger i vores hænder, siger Hanne Knude Palshof.
Fødevarestyrelsen har nu sendt bekendtgørelsen i høring. Bekendtgørelsen skal efter planen træde i kraft den 1. juli 2025.
Centrale krav fra bekendtgørelsen
- En hund må ikke indgå i avl, hvis dens sundhedstilstand eller anatomiske, fysiologiske eller adfærdsmæssige egenskaber kan have en negativ effekt på tævens eller hvalpenes velfærd og sundhed.
- Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops skal bestå en BOAS-vejrtrækningstest.
- Flere racer skal røntgenundersøges for hofte- og albueledsdysplasi.
- Gravhunde skal røntgenundersøges for tegn på diskusprolaps.
- Cavalier King Charles spaniel skal undersøges for syringomyeli (hjernesygdom) og myxomatøs mitralklapsygdom (hjertesygdom).