Gå til sidens indhold

Er du beskyttet, når du giver din arbejdsgiver en påtale?

Når du arbejder i stat eller kommune og bliver valgt som arbejdsmiljørepræsentant, vil du være beskyttet i en opsigelsessituation på samme måde som en tillidsrepræsentant.

I de offentlige overenskomster er der nemlig aftalt specielle vilkår for tillidsrepræsentanter med ekstra beskyttelse i en opsigelsessituation. Tilsvarende er der en del private overenskomster, hvor der er aftalt specielle vilkår for tillidsrepræsentanterne, som også vil omfatte arbejdsmiljørepræsentanter.

Hvis du derimod er valgt til arbejdsmiljørepræsentant i en virksomhed, hvor der ikke er overenskomst eller en tillidsrepræsentantaftale, vil du som hovedregel ikke have en særlig beskyttelse i en opsigelsessituation.

Denne situation er en konsekvens af, at en højesteretsdom i november 2017 slog fast, at en arbejdsmiljørepræsentant ikke er sikret særlig afskedsbeskyttelse, når der ikke er en sammenlignelig overenskomst.

Ny politisk arbejdsmiljøaftale på vej 
Som arbejdsmiljørepræsentant kan du let komme i den situation, at du skal gøre din arbejdsgiver opmærksom på uhensigtsmæssigheder eller måske ligefrem lovovertrædelser på såvel det fysiske som psykiske område. Hvis din arbejdsgiver ikke er enig, kan det ende med en alvorlig konflikt, hvor du risikerer en opsigelse.

Akademikerne er bekymrede for, at den manglende beskyttelse vil forringe arbejdsmiljørepræsentanternes mulighed for at varetage hvervet som arbejdsmiljørepræsentant. På den baggrund har Akademikerne presset på for at få en ny politisk arbejdsmiljøaftale – og i denne bør en særlig beskyttelse af alle arbejdsmiljørepræsentanter mod afskedigelse være en del af aftalen.

- Hvis ønsket er at forberede arbejdsmiljøet i Danmark, kan vi ikke holde til, at der bliver gamblet på denne måde med et af vores stærkeste kort i arbejdsmiljøindsatsen, nemlig arbejdsmiljørepræsentanterne. Vi risikerer at gøre alvorlig og langvarig skade, som det bliver svært at rette op på, siger Akademikernes formand Lars Qvistgaard.

Kontakt sekretariatet
Når du er blevet valgt til arbejdsmiljørepræsentant, anbefales det, at du kontakter sekretariatet, hvor du kan få hjælp til anmelde det over for din arbejdsgiver. Hvis virksomheden ikke har aftaler om særlig beskyttelse af arbejdsmiljørepræsentanter, kan en individuel aftale være en mulighed.