Gå til sidens indhold

FAO-rapport: Det gode eksempel kræver samarbejde

FAO - FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation omtaler den danske indsats med at reducere antibiotikaforbruget og håndtere resistensudfordringerne som et eksempel til efterfølgelse for andre lande verden over. Det fremgår af en netop offentliggjort rapport fra organisationen.

Rapporten beskriver udviklingen og de udfordringer, der har været over de sidste ca. 25 år. Sammen med en kraftigt øget produktion af grise har der været fokus på at mindske brugen af antibiotika og håndtere antibiotikaresistens.

- I Dyrlægeforeningen har vi med stor fornøjelse deltaget i udarbejdelsen af rapporten. Det er sket under ledelse af Fødevarestyrelsen og sammen med gode kræfter fra landbrugets organisationer og forskningsverdenen, siger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen.

-  Jeg vil anbefale alle at læse rapporten. Den er god baggrundsviden om vejen til, hvor vi er nu.

Carsten Jensen lægger vægt på, at det har krævet nytænkning hos landmænd, dyrlæger, forskere, universiteter, organisationer og myndigheder.

- Produktionsformer er ændret. Smittebeskyttelse er ændret. Forebyggelse af sygdomme er i fokus. Behandling skal foregå regelret. Medicinforbrug monitoreres. Forskning og udvikling har fokus på forebyggelse af sygdomme. Veterinær sundhedsrådgivning i besætningerne står centralt, siger Carsten Jensen.

Når alle sidder omkring samme bord, og alle holdninger høres, er det lettere, at opnå en fælles forståelse, som der står i FAO og Fødevareministeriet rapport.

- Og det er netop en af de erfaringer, vi har gjort i Danmark - skal vi flytte holdninger og derefter agere i markedet, kræver det, at interessenter taler med hinanden, siger Carsten Jensen.

-  Til alt dette hører også, at samarbejdet om forbedringer i svineproduktionen og ansvaret om ansvarlig anvendelse af antibiotika skal fortsætte.

Se hele FAO-rapporten her