Gå til sidens indhold

Fremtidens svineproduktion drøftet på Christiansborg

Tænketanken FREJ har i den seneste tid stået i spidsen for en række møder, hvor svineproducenter har arbejdet sammen om at definere vigtige indsatsområder for fremtidens svineproduktion. Tirsdag i denne uge blev resultaterne forelagt politikere på Christiansborg.

Middelfordning

De i alt 24 konkrete forslag er samlet i tre temaer: 1) Klima, Miljø og Biodiversitet, 2) Dyrevelfærd, 3) Legitimitet.

For danske svinedyrlæger er det værd at bemærke, at landmændene efterspørger løsninger, der kan erstatte kastration, fjerne behovet for halekupering og reducere forbruget af antibiotika. Som et vigtigt middel til at levere på klimadagsordenen peger landmændene også på fodereffektivitet og brug af nye proteinkilder.

De fleste politikere i panelet (S, V og K) var enige om, at store produktionsenheder med høj effektivitet og implementering af moderne teknologi er fremtiden for dansk landbrug.

Med det nye landbrugsforlig er der skabt et bredt forlig, som udstikker en retning. På den baggrund vil der formentlig ske en reduktion i antallet af grise, der eksporteres ud af landet til opfedning udenfor landets grænser, til fordel for, at flere grise færdigproduceres i Danmark.

Professor Jan Tind Sørensen fra Aarhus Universitet er bekymret for, om grisenes velfærd, på grund af jagten på høj effektivitet, vil blive ofret på klimaalteret. Og han henledte opmærksomheden på, at grisenes velfærd i de store moderne stalde skal være i fokus.

John Haugegaard, formand for Faggruppe Svin i Den Danske Dyrlægeforening, var til stede ved konferencen på Christiansborg. Han fremhæver, at danske dyrlæger med rådgivningsaftaler i besætningerne får en vigtig rolle i at støtte svineproducenterne, så de kan levere på den fremlagte dagsorden og tilføjer:

- Det er en stor sejr for dansk landbrug, at de fremtidige rammer nu er så tydelige. Fra DDDs side vil vi gerne kvittere med et "godt gået" til landbrugsminister Rasmus Prehn i denne sag.