Gå til sidens indhold

Mere viden om dyr i naturen

Årets ViD-konference fandt sted onsdag 10. november og var centreret om hold af dyr i naturen. Dermed tog konferencen fat i den højaktuelle debat om naturnationalparker i Danmark.

3 Vid Konference

Dagens program var fyldt med perspektiverende indlæg, som formidlede masser af viden og indsigt, som både dyrlæger og andre faggrupper kan bruge fremadrettet – ikke mindst en øget forståelse af, at dyrevelfærd ikke blot skal måles på, hvilket huld dyret er i.

Flere forskere peger fx på, at adfærdsparametre kan være gode indikatorer på graden af dyrevelfærd blandt dyrene - lang tid før, vi ser en effekt på dyrets huld.

Der blev fortalt levende om, hvordan dyr (heste, kvæg mv.) grupperer sig i flokke, og senere på dagen var der livlig debat om, hvorvidt det er dyr eller mennesker, der skal lære at begå sig i indhegningerne, hvor dyrene græsser.

Generelt blev de kommende naturnationalparker betegnet som en light version af rewilding, da arealerne er relativt små, og der heller ikke vil være naturlige rovdyr. Flere kritiske spørgsmål var centreret om det fornuftige i at etablere et stort antal naturnationalparker uden et forudgående solidt erfaringsgrundlag.

Det er værd at bemærke, at det under Fødevarestyrelsens oplæg stod klart, at ingen af de fremtidige naturnationalparker endnu har ansøgt om tilladelse til at fravige bestemmelser i dyrevelfærdsloven. Hvilket betyder, at §2 i dyrevelfærdsloven vil være gældende i parkerne.

- Jeg var virkelig glad for, at både biologer, dyreholdere, forskere, dyreværnsfolk og dyrlæger til trods for uenigheder holdt diskussionerne saglige og med gensidig respekt for hinandens synspunkter og faglighed, fortæller Helle Slot, DDDs repræsentant i interessentgruppen for oprettelse af de danske naturnationalparker.

Se programmet fra ViD-konferencen