Gå til sidens indhold

Ny røntgenvejledning: Sikkerhed for dyr og fagpersoner går hånd i hånd

Den Danske Dyrlægeforening er tilfreds med, at udkastet til den nye røntgenvejledning tager hensyn til både fagpersoners råderum og sikkerhed i forbindelse med røntgenundersøgelser af dyr.

Røntgen3

Ophold i røntgenrummet under røntgenundersøgelse af dyr kan i flere tilfælde være nødvendigt for gennemførelsen. Dels for at berolige eller overvåge dyret, dels for at sikre optimal optageteknik og positionering, når hjælpemidler ikke alene kan gøre det.

Dette forhold tages der hensyn til i udkastet til den ny vejledning om røntgenoptagelser af dyr, samtidig med at dyrlægers og veterinærsygeplejerskers sikkerhed er i fokus.

- Det betyder, at vi med ro i maven fortsat kan anvende røntgenundersøgelse som et berettiget diagnostisk værktøj under sikre forhold for alle relevante faggrupper. Den nye vejledning bygger på gældende lovgivning på området og illustrerer både med forklarende tekster, billeder og skitser, hvordan vi arbejder optimalt med røntgenoptagelser af dyr. I Dyrlægeforeningen er vi derfor meget tilfredse med det endelige resultat, og at Sundhedsstyrelsen undervejs har inddraget både Dyrlægeforeningen og Veterinærsygeplejerskernes Fagforening i processen, siger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof.

Sundhedsstyrelsens revidering af røntgenvejledningen skal blandt andet være med til at sikre, at dyreklinikker og dyrehospitaler forstår og anvender reglerne på området korrekt, og her har det konstruktive samarbejde med branchen været en vigtig brik, mener Hanne Knude Palshof. Det afspejler sig også i Dyrlægeforeningens høringssvar, som netop er sendt til Sundhedsstyrelsen.

Så snart vejledningen er offentliggjort i sit endelige format, vil dyrlægevirksomhederne modtage information fra Sundhedsstyrelsen via e-boks, ligesom Dyrlægeforeningen informerer foreningens medlemmer bredt.

Læs også: Hvor farligt er det egentlig, når dyrlæger og andet personale i klinisk praksis tager røntgenbilleder? | Dansk Veterinærtidsskrift (ddd.dk)