Gå til sidens indhold

Danmarks første dyrevelfærdsaftale er en god, men blandet landhandel

Her til morgen løftede regeringen sløret for Danmarks første dyrevelfærdsaftale. 31 initiativer vedtaget af et bredt flertal skal fremover sikre, at dyr behandles ordentligt, når de er i menneskers varetægt. DDD er tilfreds med, at det er en bred aftale.

Scanstockphoto Image 1598612

Den Danske Dyrlægeforening er glad for, at regeringen ikke bare har taget initiativ og er rykket hurtigt på området, men også for, at politikerne har inddraget dyrlægerne som fagkundskab for at sikre, at dyrevelfærdsaftalen er fagligt funderet.

Overordnet set er det en god og fremadskuende aftale, og den er helt sikkert et skridt i den rigtige retning. Blandt andet er DDD glad for, at der nu er politisk fokus på sund avl af hunde og ligeledes på muligheden for at nedbringe pattegrisdødelighed ved avl af grise på mere robuste avlslinjer samt forbedret management. Det er også glædeligt, at der kommer et øget fokus på bedre velfærd for fjerkræ.

Der er dog stadig områder, som DDD savner i aftalen. Her er det især vigtigt at fremhæve den obligatoriske mærkning og registrering af katte. Med 19.000 indleverede katte hos dyreværnsorganisationerne alene i 2023 er det virkelig en dyrevelfærdsmæssig hovedpine, at der ikke bliver taget fat i det problem. Endnu engang en opfordring til de danske lovgivere: Få nu styr på kattekaosset!

Derudover brillerer heste og dyr i naturplejeprojekter ved deres fravær i dyrevelfærdsaftalen. Her kan det undre, at der ikke er brugt kræfter på at sikre velfærden – specielt de seneste års hændelser med vanrøgtede heste taget i betragtning. Det er måske noget, det kommende Borgerting for dyrevelfærd vil tage op. Det er et spændende initiativ, og DDD håber, at dyrlæger inddrages i tinget, så eventuelle anbefalinger derfra også hviler på et fagligt fundament.

Overordnet set er dyrevelfærdsaftalen dog et ambitiøst udspil, der tydeligt markerer, at der er politisk engagement i dyrenes rettigheder.