Dyrlæger og dyreværnsorganisationer i fælles opråb: Stop kattekaos!
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, forhandler i disse dage regeringens nyligt præsenterede udspil til en dyrevelfærdspakke, men endnu engang er kattene helt udeladt! Det er et stort velfærdsproblem, at der ikke er nogen lovgivning på området, mener danske dyreværnsorganisationer og Den Danske Dyrlægeforening, der nu går sammen og kommer med et fælles opråb.
Dyreværnet, Inges Kattehjem, Kattens Værn og Dyrenes Beskyttelse modtog samlet over 19.000 katte i 2023. På trods af de mange tusind katte er der stadig ikke indført lovgivning om obligatorisk mærkning og registrering af danske ejerkatte. Det har nu fået danske dyreværnsorganisationer og Den Danske Dyrlægeforening til at gå sammen i et fælles opråb for kattenes status. Kattekaosset skal stoppes nu!
I perioder er de danske dyreinternater så fyldt op med katte, at det er svært at finde plads til alle dem, der har brug for hjælp. Obligatorisk mærkning og registrering ville være med til at sørge for at katteejere tager ansvar for deres katte og sikre, at kattene kan spores tilbage til en ejer. Katten risikerer dermed ikke at blive efterladt eller overladt til en uvis skæbne i samme grad, som det er tilfældet i dag.
- Kattene har meget lav status i Danmark sammenlignet med hundene, og netop denne manglende fokus på lovgivning om katte fastholder desværre kattene i denne kedelige statistik. Vi har hårdt brug for, at der kommer fokus på det ansvarlige katteejerskab, så kattene mærkes og registreres, og vi undgår de store kattehold, der er helt ude af kontrol, som vi ser alt for ofte i vores daglige arbejde, siger dyrlæge Therese Servé Wilbert, direktør i Kattens Værn og næstformand i DOSO.
- Det er vanvittigt, at der endnu ikke er indført lovgivning på området. Det sker hver eneste dag, at dyrlæger og dyreværnsorganisationer tager imod tamme katte "uden" ejer. Vi har i årevis gjort opmærksom på det store problem, men vi har svært ved at få beslutningstagerne til at forstå alvorligheden af det problem, som den manglende mærkning medfører – både i form af lidelse for kattene, men også i forhold til smerte for katteejerne, som ikke får deres katte hjem, og for samfundet i forhold til sygdomskontrol, siger Christine Fossing, formand for DDDs Faggruppe Familiedyr. Hvis ikke vi kan identificere kattene, kan vi ikke hjælpe med at dokumentere dette.
- Løsningen på problemet er allerede lavet, og i Sverige har de indført den lovgivning, der er nødvendig for at få bremset problemet. Det er derfor uforståeligt, at kattene ikke er med i den nye dyrevelfærdspakke, og det håber vi, at ministeren retter op på, siger Jens Jokumsen, Familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Dyreværnsorganisationerne og Den Danske Dyrlægeforening mener, at et politisk indgreb er utroligt vigtigt for at hæve kattenes status herhjemme. Kattene er danskernes mest populære familiedyr, næst efter hundene, så det er kun naturligt, at de får samme status, lyder det fra dyreværnsorganisationerne og Den Danske Dyrlægeforening.
Hvordan kan det løses?
I dyrevelfærdsloven står der, at ministeren kan lave en bekendtgørelse på særlige områder, herunder mærkning og registrering af katte. For at løse problemet med kattenes manglende velfærd mener Dyrenes Beskyttelse, DOSO og Den Danske Dyrlægeforening, at der er tre områder, som skal have politisk opmærksomhed.
Først og fremmest skal der indføres obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte i Danmark, ligesom det er blevet gjort i Sverige siden januar 2023. Dette kan løses ved umiddelbart at kræve mærkning for alle nyanskaffede katte fra fx 1. januar 2025 og derefter indføre en efterfølgende indfasningsperiode for alle andre ejerkatte, som kan forhandles politisk. Derudover skal det indføres, at hvis man har mere end ti katte i sin husholdning, skal man registreres som et erhvervsmæssigt kattehold.
Som det sidste ønsker organisationerne, at der årligt over de næste fem år skal gennemføres en oplysningskampagne i Fødevarestyrelsen, som oplyser om den lovpligtige mærkning og registrering, og om at det er vigtigt at få kastreret/steriliseret katte, så uønskede killinger undgås i fremtiden.