Gå til sidens indhold

Dansk parlamentsmedlem rykker på forordningen

Som en opfølgning på de uheldige konsekvenser af EU-forordningen om veterinærlægemidler har Den Danske Dyrlægeforening med inspiration fra nyere videnskabelige artikler udarbejdet et fagligt notat om antibiotikabrug og resistensudvikling.

Notatet er sendt til Miljø- og Fødevareudvalget, fødevareminister Rasmus Prehn og flere medlemmer af Europa-Parlamentet.

Dyrlægeforeningen har også sendt et notat om de generelle problemstillinger vedrørende artikel 106.1 til relevante parter som endnu et fagligt indspark i debatten.

Europaparlamentsmedlem Christel Schaldemoses arbejder pt. på at få fremsat et ændringsforslag til artikel 106.1, hvor Dyrlægeforeningens argumenter kan komme i spil som faglig begrundelse.

Hvis den nye paragraf opnår støtte, vil medlemsstater kunne dispensere og afkorte behandlingen, såfremt den kliniske effekt stadig opnås, og når der er tale om antimikrobielle stoffer.

- I Europa-Parlamentet har jeg i snart 15 år arbejdet med at nedbringe overforbrug af antibiotika i EU. Det er en vigtig dagsorden at standse antibiotikaresistens hos dyr. Derfor må vi også kæmpe og gribe enhver mulighed for at begrænse unødig overforbrug af antibiotika. Jeg arbejder derfor på at få indført en mulighed for, at dyrlæger og fagprofessionelle igen selv kan bestemme behandlingsvarigheden. Det er for mig vigtigt, at det er faglige skøn, der afgør behandlingsvarigheden, siger Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Den Danske Dyrlægeforening oplever generelt stor lydhørhed fra de danske politikere, men mangler fortsat at se konkrete handlinger. Med tiltaget fra parlamentsmedlem Christel Schaldemose synes der nu at være lagt i støbeskeen til dette.

- Det er vigtig for Dyrlægeforeningen at fastholde det politiske pres for, at det ikke alene bliver ved politikernes hensigtserklæringer, siger formand for DDDs Faggruppe Svin, John Haugegaard, og fortsætter:

- Jeg har mange dyrlægekolleger, der hver dag står i et dilemma, hvor de på grund af de nye EU-regler tvinges til at handle imod sund fornuft og danske standarder, når det kommer til brug af antibiotika. Vi håber derfor, at det politiske pres på kommissionen hurtigt omsættes til reel handling.

Dyrlægeforeningen holder løbende dialogmøder med bl.a. Fødevarestyrelsen og afventer et ministersamråd om emnet. Samrådet forventes at finde sted i slutningen af april.

Læs notat om artikel 106.1

Læs notat om AMU og AMR