Gå til sidens indhold

DDD: Fornuftigt krav om brug af blyhalskrave ved røntgenundersøgelse

I Danmark er det et lovkrav at benytte blyforklæder og handsker ved røntgenundersøgelser på dyrehospitaler og -klinikker. Dog er der ingen lovkrav om brug af blyhalskrave, hvilket veterinærsygeplejerskerne har argumenteret for i et debatindlæg. DDD støtter forslaget.

COLOURBOX40973681

I et debatindlæg i nyhedsmediet Altinget.dk skriver formanden for Veterinærsygeplejerskernes Fagforening og forbundsformand for Serviceforbundet, at det er på tide, vi får indført krav om brug af blyhalskraver for alle veterinærsygeplejersker, når de skal udføre røntgenundersøgelser på dyr.

- Det ønske kan vi kun tilslutte os, siger formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof.

- Men ikke bare for veterinærsygeplejersker – også for dyrlæger. Dyrlæger er jo udsat for samme bestråling, og det er bestemt vigtigt at bruge blyhalskraver, der er med til at nedsætte risikoen for kræft i skjoldbruskkirtlen væsentligt.

I en hurtig rundspørge, som DDD har foretaget på Facebook blandt dyrlæger, der arbejder med familiedyr, svarer otte ud af 10, at de altid bruger beskyttelsesudstyr i forbindelse med røntgen. Resten svarer næsten altid – mens det for enkelte kun er en gang imellem.

Rundspørgen viste også, at de fleste følte sig godt informeret om, hvilken risiko der er ved brug af røntgen, og at de derfor bruger de værnemidler, der bliver stillet til rådighed, også selvom det ikke er lovpligtigt med blyhalskraver.

- Langt de fleste klinikker har i dag halskraver til medarbejderne, men ind imellem er der en klinik, der ikke har. Det er dog kun indtil, de hører om, hvilke konsekvenser det kan afføde, siger formanden for Dyrlægeforeningen.

- For det er vigtigt, at vi passer på os selv – og blyforklæder, handsker og blykraver er en effektiv beskyttelse mod strålerne.

Fakta

  • Der er krav om, at dyreklinikker og -hospitaler i Danmark stiller blyforklæder og handsker til rådighed og bruges af personalet, når de foretager røntgenoptagelser af patienter.
  • Der er stadig ingen krav til brugen af blyhalskraver.

Rundspørgen er foretaget på Facebook blandt medlemmerne af Dyrlægeforeningens Faggruppe for Familiedyr. 60 personer har besvaret spørgeskemaet.