Gå til sidens indhold

Desperate hurtigaflivninger af mink: Det er simpelthen uacceptabelt

Det lyntempo, som de millioner af mink, der skal aflives henover weekenden, risikerer at få konsekvenser for dyrevelfærden og menneskers arbejdsmiljø. Det mener Den Danske Dyrlægeforening, der har kendskab til dyrlæger, der har været indlagt med forgiftninger i forbindelse med aflivningerne af mink.

20201014 095132 4 128Mb

Inden mandag den 9. november klokken 23.59 skal minkejere i de syv nordjyske karantænekommuner være færdige med at aflive deres dyr, hvis de vil have den ekstra bonus på 10 kr. pr. dyr. Det fremgår af et notat fra Fødevarestyrelsen.

Altså om bare tre dage, og det drejer sig om flere millioner af mink, der skal aflives. Og er minkavleren færdig med aflivningerne ved udgangen af mandag, opnår de således en ekstraordinær bonus, der ydes for ekstra hastighed i forhold til aflivning.

Den Danske Dyrlægeforening er stærkt bekymret for, om det kan lade sig gøre, uden det får konsekvenser for dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

- Jeg har fuld forståelse for, at aflivningerne skal foregå hurtigt, men vi er nødt til at sikre os, at dyrene bliver behandlet ordentligt og aflives under forsvarlige forhold. Samtidig skal vi sikre, at de folk, der afliver dyrene, ikke går på kompromis med arbejdsmiljøet og sikkerheden, sådan at de ikke bliver forgiftet af kulilte, siger Helle Slot, der er formand for DDDs Faggruppe Kvæg og andre Produktionsdyr. 

Og der er hold i kvægformandens bekymring. Der er to dyrlæger, der har været indlagt med forgiftninger, efter at have aflivet mink.

Aflivninger, som foregår efter reglerne, tager tid

Teknisk foregår aflivninger på den måde, at dyrene kommer i en boks med kulilte, hvorefter dyrene i første omgang besvimer i løbet af 25 sekunder og siden dør. Der skal gå to minutter, før dyrene er helt døde.

- Vi er bange for, at der kommer nye dyr i kassen, før de første er døde. Dermed er der risiko for, at der ligger halvdøde dyr i containerne. Det kan vi ikke acceptere. Aflivning skal foregå hurtig og smertefrit jævnfør Dyrevelfærdsloven.

 - Hvis du står med mange dyr, ja så er det svært at nå det på tre dage. Det er vildt, at myndighederne forsøger så desperat at få stoppet smitten på denne måde, fordi der sker det, at man risikerer at gå på kompromis med dyrevelfærden og arbejdsmiljøet. Folkesundheden er vigtig, men det er urealistisk at nå i mål inden mandag med så mange aflivninger, uden at det får konsekvenser for dyrevelfærd og arbejdsmiljø. Det kan vi simpelthen ikke acceptere, slår Helle Slot fast.