Gå til sidens indhold

Er du fortrolig med den nye ferielov og klar til at planlægge ferien?

Den nye ferielov trådte i kraft den 1. september sidste år, men er du fortrolig med de nye regler, og hvad de betyder for dig?

COLOURBOX33859084

Et nyt år med ferier og fridage ligger foran os, og ferieplanlægningen står for døren. Men de færreste af os er blevet fortrolige med de nye ferieregler, og hvor mange feriedage man egentlig har at gøre godt med til ferierne i år.

Den vigtigste ændring i den nye ferielov er, at vi nu har samtidighedsferie, hvilket betyder, at man holder sin ferie i samme år, som den er optjent. Du optjener helt konkret 2,08 feriedage pr. hele måned, du er i arbejde, uanset om du er ansat på deltid eller fuld tid. Det svarer til 25 dages betalt ferie pr. år.

Ferieåret løber fra 1. september til 31. august. I den samme periode - plus fire måneder frem (til 31. december) - vil du kunne afholde din ferie. 

Tjek din feriesaldo og læg til

Når du skal til at planlægge ferie, er det en god ide først at tjekke din feriesaldo, for at finde ud af, hvor mange feriedage du aktuelt har optjent. Derefter udregner du det antal feriedage, du optjener resten af optjeningsåret - det vil sige frem til 31. august i år - og lægger antallet af dage til din aktuelle saldo. Herved får du det antal feriedage, du har til rådighed til ferie i år.

Har du ikke feriedage nok til at afholde din planlagte ferie, kan du efter aftale med arbejdsgiveren få mulighed for at låne feriedage til betalt ferie, hvis du ikke på afholdelsestidspunktet har optjent tilstrækkeligt med feriedage på det tidspunkt, du vil holde ferie.  

Hvad med de fem feriefridage?

Som ansat i en kommune eller i staten er du omfattet af en aftale, der giver dig ret til yderligere fem feriefridage udover ferielovens fem ferieuger - den såkaldte 6. ferieuge. Er du privatansat, vil det fremgå af overenskomsten, om du er omfattet af den 6. ferieuge, og er du ansat på en individuel kontrakt, skal det præcist aftales, at du har ret til en 6. ferieuge. De dage skal du selvfølgelig også medregne i dit ferieregnskab.

Hvis du har ferie i overskud

Hvis du ikke har afholdt alle dine 5 ugers ferie inden for ferieårets afholdelsesperiode, vil de første fire uger blive overført til den efterfølgende afholdelsesperiode.

Den femte ferieuge vil samtidig automatisk blive udbetalt - med mindre du aftaler noget andet med din arbejdsgiver. 

Du kan læse med om feriereglerne her