Gå til sidens indhold

Inger Støjbergs påstande om dyremishandling i naturnationalparker er vildledende

Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, skrev d. 25. oktober et opslag på Facebook, hvori hun anklager udsætningen af dyr i naturnationalparker – og naturplejeprojekter generelt – for at være decideret dyremishandling. Den påstand gik både formand for Dyreetisk råd, Bengt Holst, samt dyrlægeforeningens formand, Hanne Knude Palshof, i lørdags i rette med.

Hanne Knude Palshof understreger, at der har været få tilfælde, hvor dyrevelfærden ikke har været overholdt – hvilket aldrig kan undskyldes – men at det er vigtigt ikke at lægge en retorik for dagen, hvori man kategorisk anskuer dyr i naturplejeprojekter som værende mishandlede. Dyrenes velfærd skal naturligvis sikres, men man kan ikke finde den store pensel frem, og male samtlige naturplejeprojekter som værende dyremishandling, med udgangspunkt i de få sager, der har været.

Bengt Holst udtaler også til Politiken, at Inger Støjbergs udsagn om at dyrene i naturnationalparkerne ikke er omfattet af dyrevelfærdsloven, er faktuelt forket. Han har nemlig selv siddet i en ekspertgruppe, som er kommet med anbefalinger til de nye parker, og har derfor et indgående kendskab hertil.

»Der er nogle, der har sagt, at når dyrene kommer ud i naturnationalparkerne, skal de leve deres eget liv på naturens præmisser og leve og dø, alt efter hvad naturen gør ved dem. Det er noget forfærdeligt sludder. Bliver det eksempelvis sådan, at der ikke er mad nok til dyrene på grund af en hård vinter eller en for stor bestand, så må man vælge enten at tage nogle dyr ud eller tilskudsfodre dem. Det fremgår helt klart af forvaltningsplanerne for naturnationalparkerne«, forklarer han i Politiken. Ligeledes tilses dyrene også, og får hjælp med sygdom eller lignende.

Og det er netop den misforståelse, Inger Støjberg bidrager til med sit opslag. Om hun gør det mod bedre vidende er naturligvis usikkert, men adspurgt af Politiken står hun fast ved sin formulering om dyremishandling trods de fakta, de adspurgte dyrlæger lægger for dagen.

Du kan læse artiklen i Politiken her 

Inger Støjbergs Facebook-opslag