Gå til sidens indhold

Kommissionens udspil til bedre regler for transport af dyr

EU-Kommissionen har i dag præsenteret det længe ventede forslag til nye regler om dyrevelfærd under transport.

Shutterstock 28856287.00 00 00 00.Still001

Som en del af EUs Farm to Fork-strategi for bæredygtigt landbrug og fødevareproduktion er EU-Kommissionen i dag kommet med et udspil til en reform af EUs regler for dyrevelfærd under transport. Lovforslaget har været ventet længe, siden Kommissionen i 2020 lovede en gennemgribende revision af den europæiske dyrevelfærdslovgivning.

Nogle af de vigtigste punkter i forslaget inkluderer:

Begrænsede rejsetider og flere hvilepauser: Der er fastsat maksimale rejsetider på 9 timer for dyr bestemt til slagtning, og der er krav om hvilepauser.

Transport af dyr til formål, der ikke involverer slagtning, må ikke overstige 21 timer. Der skal indføres en hvilepause på mindst én time efter 10 timers kørsel på disse transporter, og chaufførerne skal tjekke dyrene mindst hver 4,5 time.

Øgede pladskrav: Minimumskravene til den plads, der skal være afsat til hvert enkelt dyr, vil blive udvidet og tilpasset i overensstemmelse med de enkelte arters behov og i overensstemmelse med EFSA-anbefalinger.

Forbedrede betingelser for eksport til ikke-EU-lande: Reglerne for eksport af levende dyr fra EU vil blive strammet, hvilket blandt andet vil indebære bedre kontrol i tredjelande med henblik på at sikre overholdelse af standarder svarende til dem, der gælder i EU.

Temperaturbegrænsninger under transport: For at beskytte dyr mod ekstreme temperaturer indføres begrænsninger for transporttider afhængigt af temperaturerne.

  • Ved forventede temperaturer mellem 25°C og 30°C begrænses rejsetiden til maksimalt 9 timer. Ved temperaturer over 30°C tillades kun nattransport. Ekstra plads gives ved nattemperaturer over 30°C for at undgå varmestress.
  • Ved temperaturer under 0°C skal køretøjer være dækket, og rejsetiden må ikke overstige 9 timer ved temperaturer under -5°C.

Se EU-Kommissionens udspil til nye regler for beskyttelse af dyr under transport

Den Danske Dyrlægeforening er tilfreds med, at transportreglerne endelig tages op til revision.

- Udspillet fra EU-Kommissionen peger på nogle væsentlige dyrevelfærdsmæssige forbedringer for de mange dyr, der dagligt transporteres over både korte og lange afstande, siger Mette Gantzhorn, der er formand for DDDs Faggruppe for Dyresundhed og Fødevaresikkerhed.

DDDs holdning til transport af dyr er overordnet, at levende dyr skal transporteres så lidt som muligt og under de bedst mulige forhold.

- Transport er en situation, hvor dyr kan komme under betydelig stress, hvis ikke transporten gennemføres hensigtsmæssigt i forhold til dyrets behov. Derfor er det utroligt vigtigt, at reglerne, der beskytter dyr under transport, er optimale og tilgodeser dyrene bedst muligt.

DDD etablerede sidste år en ad hoc-gruppe med det formål at undersøge og implementere initiativer, der kan føre til forbedret velfærd for dyr under transport. Ad hoc-gruppen arbejder videre med de foreslåede regler fra EU-Kommissionen og planlægger at holde et medlemswebinar for på den måde at inddrage viden og holdninger, som er vigtige for medlemmerne, i kommende høringssvar.