Gå til sidens indhold

Trivsel: Ingen er helt perfekte - vi begår allesammen fejl

Den yngste generation af dyrlæger kan med fordel sænke skuldrene en anelse, fokusere lidt mindre på perfektion og lidt mere på at øve sig i at håndtere de fejl, som alle kommer til at begå i klinisk praksis. Ligesom i alle andre fag.

Den venlige formaning kommer fra Charlotte Reinhard Bjørnvad, nyudnævnt studieleder for veterinærmedicin og leder af Skolen for Veterinærmedicin og Husdyrvidenskab (Veterinærskolen), Københavns Universitet.

Charlotte Reinhard Bjørnvad er professor, underviser og forsker ved Institut for Klinisk Veterinærmedicin, specialiseret i klinisk ernæring, metabolisme og diabetes hos hund og kat. Hun har også igennem mange år haft stor indflydelse på dyrlægeuddannelsen som blandt andet formand for studienævnet, ligesom hun har været en af hovedarkitekterne bag intern medicin-delen af masteruddannelsen i Companion Animal Clinical Sciences. Desuden har Charlotte Bjørnvad igennem mange år undervist på dyrlægeuddannelsen og har designet og initieret fagveterinærsygeplejerske uddannelsen i klinisk ernæring.

Når spørgsmålet falder på, om de nuværende studerende mentalt er klædt godt nok på til at håndtere belastningssituationer i klinisk praksis, bliver Charlotte Bjørnvad stille og eftertænksom og svarer med en overordnet betragtning om, at mange unge mennesker i dag synes at være meget hårde ved sig selv og forventer en nærmest umulig grad af perfektion. Det er naturligvis gældende for mange flere unge studerende end blot de dyrlægestuderene, men set over en årrække, synes det at være mere karakteristisk i dag end tidligere.

- Det er som om, vi har fået skabt en nulfejlskultur på studiet og muligvis mange andre steder, hvor de unge færdes. Jeg oplever, at mange har meget høje krav til sig selv og mange høje forventninger til deres omgivelser. Det høje ambitionsniveau er nok ret svært at forene med rigtig god trivsel og livsglæde, siger Charlotte Bjørnvad eftertænksomt.

Charlotte Bjørnvad oplever, at mange unge mennesker er meget hårde ved sig selv og forventer en nærmest umulig grad af perfektion.

I løbet af studietiden er de studerende et par gange igennem forløb, som træner den svære samtale via fx rollespil, men Charlotte Bjørnvad fremhæver især praktikperioden som særligt forberedende til det efterfølgende arbejdsliv. Når de nyuddannede lander deres første job, er det også en stor fordel med et solidt introforløb og en rigtig god ledelsesmæssig opbakning, som giver tid og rum for faglig sparring og tæt samarbejde med en erfaren kollega.

- Med et tæt og tillidsfuldt samarbejde med en kollega bliver man automatisk mere tryg, og så giver det mulighed for at manøvrere i belastende situationer og sparring på, hvordan fejl kan håndteres. For fejl begår vi alle, selv om vi naturligvis skal gøre, hvad vi kan for at reducere risikoen for fejlbehandlinger og forkerte diagnoser, siger Charlotte Bjørnvad.

Hun fremhæver igen og igen, at de studerende er meget dygtige, engagerede og arbejdsomme, men hun betoner også vigtigheden af at kunne slappe af, kunne tilgive sig selv og andre - og tage både livet, sig selv og arbejdet en anelse mindre alvorligt.

- Jeg oplever tit, at de studerende, som har arbejdet frivilligt eller har fået erfaring som veterinærsygeplejerske, har arbejdet med studenterpolitik eller har rejst, faktisk trives bedre end dem, som knokler løs på studiet for gode karakterer og for at blive færdig på normeret tid. Så måske handler det også om at sprede sine interesse over flere emner og så måske skynde sig lidt mindre, selv om det nok ikke er helt det rette råd at give som studieleder, smiler Charlotte Bjørnvad afslutningsvis.

Den Danske Dyrlægeforening gennemfører sammen med Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) fra i morgen fredag 18. marts en spørgeskemaundersøgelse blandt alle ansatte i stordyrs- og smådyrspraksis for at indsamle data og mere viden om, hvad der skaber god eller mindre god trivsel i klinisk praksis.

Læs mere om trivselsundersøgelsen