Gå til sidens indhold

Katte har også krav på dyrevelfærd

Modsat hunde og de fleste andre dyr er der ingen særlig lov, der beskytter danskernes foretrukne kæledyr – katten. Den Danske Dyrlægeforening opfordrer landets politikere til at få vedtaget en kattelov.

Hanne Med Emil 5

I sidste uge vedtog Folketinget en ny dyrevelfærdslov, der skal fremme god dyrevelfærd og sikre respekt for dyr som levende og sansende væsner. Loven er med til at sætte rammerne for, hvordan vi konkret kan løfte dyrevelfærden for dyr i Danmark – herunder de danske kattes.

Selv om katten er vores foretrukne familiedyr, er den ikke godt beskyttet i lovgivningen. Der er nemlig ingen krav om, at katte skal have den mærkning, der viser, at de har en ejer.

- Det er vigtigt, at man som katteejer ved, at man har et ansvar for sin kat. Det ansvar viser man ved at få mærket og registeret katten, siger Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening.

- På den måde vil katten nemmere kunne bringes hjem igen, hvis den er faret vild. Eller blive behandlet, hvis den kommer til skade. Mærkede katte har også mindre risiko for at blive efterladt eller løbe bort og overladt til en uvis skæbne i samme grad, som det er tilfældet i dag.

Lovpligtig mærkning og registrering af katte burde være en selvfølge

Det sker hver eneste dag, at dyrlæger og dyreværnsorganisationer tager imod katte "uden" ejer.

- Vi er ret sikre på, at mange af de katte, vi får bragt ind, har en ejer. Det viser deres adfærd, da mange af kattene er tamme og vante til mennesker. Men uden mærkning er det meget svært at finde frem til ejeren, og katten risikerer i sidste ende at blive aflivet, siger Hanne Knude Palshof.

Med den nye dyrevelfærdslov har fødevareministeren hjemmel til at vedtage regler, der kan højne kattenes værdi og velfærd, regler som Den Danske Dyrlægeforening har kæmpet for i mange år.

- Til sammenligning har hundene deres egen lovgivning. Alle hunde skal være mærkede og registrerede - de samme regler bør gælde for kattene, siger formanden for Dyrlægeforeningen.

-  Derfor er her en meget stor opfordring til politikerne om at få vedtaget en kattelov, der indebærer obligatorisk mærkning og registrering af vores katte, siger formanden.

Læs mere